Η 104χρονη Virginia Oliver από το Μέιν των ΗΠΑ ψαρεύει αστακούς εδώ και περίπου έναν αιώνα. Αυτή η ιδιότητά της την έχει κάνει διάσημη με το όνομα «Lobster Lady». Παρά την ηλικία της, αυτό το καλοκαίρι είναι έτοιμη να συνεχίσει αυτή την ενασχόληση, μιας και ανανέωσε την εμπορική της άδεια αστακού για τη φετινή σεζόν, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο: «Δεν πρόκειται να αποσυρθώ, θα το κάνω αυτό μέχρι να πεθάνω. Μου αρέσει να βρίσκομαι έξω στο νερό και να είμαι το αφεντικό του εαυτού μου» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της.

Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που έχει καταφέρει να πατήσει τα 100. Γεννημένη στις 6 Ιουνίου 1920, η Virginia Oliver έγινε διάσημη σε αυτή την ηλικία ορόσημο, όταν έγινε η πρωταγωνίστρια ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Conversations with The Lobster Lady» (Συνομιλίες με την κυρία των αστακών). Αυτές τις μέρες, εργάζεται με τον 81χρονο γιο της Μάξγουελ στο σκάφος «Virginia», το οποίο πήρε το όνομά της, καθώς ρίχνουν αστακοπαγίδες στις ακτές του Ρόκλαντ, στο Μέιν. Μόλις μερικές εβδομάδες πριν, έκλεισε τα 104 της χρόνια.

Η 104χρονη Virginia Oliver Photo: Robert F. Bukaty / AP

Ξεκίνησε να ασχολείται με το ψάρεμα των αστακών σε ηλικία 8 ετών, μαθαίνοντας από τον πατέρα της, και στη συνέχεια δουλεύοντας στο πλευρό του εκλιπόντος συζύγου της. Ήταν εξαιρετικά σπάνιο τότε για τις γυναίκες να κάνουν αυτή τη δουλειά. Τώρα γεμίζει τις σακούλες με τα δολώματα και μετρά τους αστακούς πάνω στο σκάφος. Ζει με τον γιο της και λέει ότι είναι καλά στην υγεία της.

Τα μυστικά της μακροζωίας

Αν και η κληρονομικότητα δεν ήταν ακριβώς με το μέρος της – η μαμά της πέθανε στα 50 της και ο πατέρας της στα 60- η ίδια φροντίζει να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες στρατηγικές που συμβάλλουν στη μακροβιότητα.

Εξακολουθεί να κινείται: Η κυρία Oliver υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να παραμένουμε δραστήριοι και αποδίδει τη μακροζωία της στο ότι εξακολουθεί να παραμένει δραστήρια. Όταν πηγαίνει με το γιο της για το ψάρεμα αστακών, εργάζεται τρεις ημέρες την εβδομάδα και ξυπνάει στις 3 το πρωί για να είναι έτοιμη να βγει με τη βάρκα πριν από την ανατολή του ήλιου: «Το πρωινό ξύπνημα είναι μια συνήθεια που διατηρώ σε όλη μου τη ζωή» συμπληρώνει.

Παρέμεινε μακριά από καταχρήσεις: Η Lobster Lady δεν κάπνισε ποτέ, ενώ αντίστοιχα δεν της αρέσει να πίνει αλκοόλ. Όσον αφορά τη διατροφή, λέει ότι στα αγαπημένα της φαγητά περιλαμβάνεται φυσικά ο αστακός. Ο αστακός θεωρείται μια υγιεινή διατροφική επιλογή, καθώς αποτελεί μια άπαχη, χαμηλής θερμιδικής αξίας πηγή πρωτεΐνης, ενώ περιέχει μέταλλα, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και κάλιο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ωστόσο, δεν αποφεύγει συνειδητά κανένα τρόφιμο: Της αρέσει η σοκολάτα, η οποία μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει από το στρες. Άλλα αγαπημένα της φαγητά είναι τα φασόλια για βραδινό, τα σάντουιτς με κρεμώδες φιστικοβούτυρο και τα σπιτικά ντόνατς με σοκολάτα.

Αφιερώνει χρόνο στη φύση: Οι ώρες της ημέρας που περνά στον καθαρό αέρα και στο νερό της θάλασσας είναι μέρος της δουλειάς. Είναι όμως μια καθημερινότητα που απολαμβάνει και παράλληλα, σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες, η επαφή με το φυσικό στοιχείο προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Στις Γαλάζιες Ζώνες, μέρη σε όλο τον κόσμο όπου οι κάτοικοι ζουν εξαιρετικά υγιείς και μακροχρόνιες ζωές όπως και η Ικαρία, πολλοί άνθρωποι περνούν φυσικά χρόνο έξω – περπατώντας, κάνοντας πεζοπορία, κηπουρική – περνώντας περισσότερο χρόνο στο φυσικό φως. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό τους να παράγει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και συνδέεται με λιγότερο άγχος και καλύτερο ύπνο.

Βρήκε το πάθος της: «Κάνω αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου» είχε αναφέρει η ίδια στο ντοκιμαντέρ. Άλλωστε, είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να μη βγαίνουν ποτέ στη σύνταξη στις Γαλάζιες Ζώνες. Πολλοί δεν θεωρούν ότι αυτό που κάνουν είναι δουλειά, επειδή απολαμβάνουν το επάγγελμα ή την απασχόλησή τους.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Μακροζωία: Κερδίζουν 7,5 χρόνια ζωής όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο