Σε ένα πρωτοποριακό εύρημα κατέληξε μια ομάδα Σουηδών ερευνητών, που παρουσίασε ένα γρήγορο και απλό διαγνωστικό εργαλείο, ικανό να εντοπίσει εύκολα τις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα σχετικά επιστημονικά συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο Journal of the American Heart Association, το απλό αυτό τεστ, που γίνεται κατ’ οίκον, δίνει εξίσου ακριβή αποτελέσματα με τις παραδοσιακές διαγνωστικές μεθόδους, όπως οι εξετάσεις αίματος και οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Ο αλγόριθμος εντοπίζει τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα 25.000 ατόμων ηλικίας 50-64 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη SCAPIS. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν κατ’ οίκον ένα τεστ ερωτηματολογίου, αποτελούμενο από 14 ερωτήσεις. Η συμπλήρωσή του διαρκεί μόλις 5-8 λεπτά, ενώ οι ερωτήσεις του καλύπτουν διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η περίμετρος της μέσης, οι συνήθειες καπνίσματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε επίσης σε αξονική τομογραφία (CT) για να εκτιμηθεί ο βαθμός αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες του. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας με τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου, οι ερευνητές εντόπισαν τους παράγοντες που συνδέονται στενότερα με την αθηροσκλήρωση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην αναφορά τους, συνδυάζοντας τις πληροφορίες από τις απαντήσεις σε έναν ειδικό αλγόριθμο, το κατ’ οίκον τεστ μπορεί να ανιχνεύσει το 65% των ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Μια καρδιακή προσβολή έρχεται συχνά από το πουθενά», σχολίασε ο Göran Bergström, καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και ανώτερος ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska. «Πολλοί από αυτούς που παθαίνουν καρδιακή προσβολή είναι φαινομενικά υγιείς και ασυμπτωματικοί, αλλά έχουν λιπώδεις εναποθέσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες, γνωστές ως αθηροσκλήρωση. Η εξέτασή μας καθιστά δυνατό τον εντοπισμό σχεδόν των 2/3 των ατόμων ηλικίας 50-64 ετών που έχουν σημαντική στεφανιαία αθηροσκλήρωση και, συνεπώς, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», εξήγησε.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό το τεστ είναι εξίσου ακριβές με μια κλινική εξέταση που χρησιμοποιεί εξετάσεις αίματος και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Εάν μπορέσουμε να καταστήσουμε το τεστ ευρέως διαθέσιμο στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει τον πόνο, βοηθώντας μας να εντοπίσουμε εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή που σήμερα υπολειτουργούν», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει τώρα μελέτες σε Σουηδία και ΗΠΑ, με στόχο να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του τεστ σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Ο εντοπισμός των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο πριν αναπτύξουν συμπτώματα αποτελεί βασικό στόχο της πρωτοβουλίας SCAPIS του Σουηδικού Ιδρύματος Καρδιάς Πνεύμονα. Η Kristina Sparreljung, Γενική Γραμματέας του ιδρύματος, υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της έρευνας: «Ένα τεστ που παρέχει έγκαιρες προειδοποιήσεις θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές και να αποτρέψει πολύ πόνο. Επομένως, τα αποτελέσματα της μελέτης του καθηγητή Bergström είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα».

Διαβάστε επίσης:

Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό – Θα εκπλαγείτε

Έμφραγμα: Το σύμπτωμα SOS που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Έμφραγμα: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν ακόμη και 30 χρόνια νωρίτερα