Έχετε παρατηρήσει πως μετά από ένα βράδυ άστατου ύπνου ακόμα και η παραμικρή ενόχληση φαίνεται μεγαλύτερη; Πόσο η ζωή μοιάζει μάταιη, χωρίς κανένα νόημα; Μια νεότερη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση SLEEP 2024 επιβεβαιώνει ότι όλα τα παραπάνω αρνητικά συναισθήματα έχουν κάποια εγκυρότητα και δεν αποτελούν απλά ένα παιχνίδι του νου.
Ειδικότερα, όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα, ο ποιοτικός ύπνος έχει θετικό αντίκτυπο στην ευγνωμοσύνη, την ανθεκτικότητα και γενικότερα την ευημερία των ενηλίκων. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο παίζει και η ώρα που θα πέσουμε για ύπνο, καθώς η υποκειμενική υπνηλία και οι διαταραχές της διάθεσης βελτιώθηκαν με τις πρωιμότερες ώρες κατάκλισης, παρατείνοντας τον ύπνο κατά μέσο όρο 46 λεπτά το βράδυ και, αντίστοιχα, επιδεινώθηκαν με τις μεταγενέστερες ώρες κατάκλισης, μειώνοντας τον νυχτερινό ύπνο κατά μέσο όρο 37 λεπτά.
Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες, στους οποίους δόθηκε τυχαία η δυνατότητα να κοιμούνται αργά ή νωρίς ή να κοιμούνται κανονικά κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας εργασίας, ενώ παράλληλα οι ερευνητές μετρούσαν τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού με τη μέθοδο της ακτιγραφίας. Τα πρωταρχικά αποτελέσματα συμπεριλάμβαναν τις αλλαγές στην κατάσταση και στα χαρακτηριστικά συναισθήματα ευημερίας, ανθεκτικότητας και ευγνωμοσύνης, καθώς και οι συμπεριφορικές εκφράσεις ευγνωμοσύνης.
Όσον αφορά την ευημερία, την ανθεκτικότητα και την ευγνωμοσύνη, αυτές βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τις περισσότερες ώρες του ύπνου και επιδεινώθηκαν σημαντικά με τη μικρότερη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, όσοι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν παραπάνω, είχαν διπλάσιους λόγους να νιώθουν ευγνωμοσύνη σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη μελέτη.
Οι επιπτώσεις του ανεπαρκούς ύπνου είναι πλέον καλά τεκμηριωμένες. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου και η Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου συνιστούν ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία, παραγωγικότητα και ημερήσια εγρήγορση.
«Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ευτυχία έχει μειωθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, και κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα προβλήματα ύπνου είναι ευρέως διαδεδομένα», επισήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Michael Scullin, διδάκτωρ ψυχολογίας και αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Waco του Τέξας. «Ενώ έχει αναγνωριστεί ότι η απώλεια ύπνου επιδεινώνει τα συμπτώματα ψυχικής υγείας, δεν έχουν υπάρξει πειραματικές μελέτες που να εξετάζουν αν η αύξηση του ύπνου βελτιώνει τις θετικές πτυχές της ζωής, όπως τα συναισθήματα σκοπού, ελπίδας και ευγνωμοσύνης» αναφέρει σχετικά με τη μελέτη.
Ο Δρ Scullin σημείωσε ότι η αύξηση του ύπνου στο πείραμα βελτίωσε αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα της ευημερίας και συγκαταλέγονται στα θεμέλια των κοινωνικών συμπεριφορών. «Η ανεπαίσθητη αύξηση του ύπνου αύξησε την ευγνωμοσύνη, την ανθεκτικότητα και το αίσθημα ευημερίας των ανθρώπων στη ζωή», κατέληξε ο Δρ Scullin.
Διαβάστε επίσης:
Δεν σας κολλάει ύπνος; Τα τρόφιμα που καταπολεμούν την αϋπνία
Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος
Ύπνος: Ο απρόσμενος τρόπος που επηρεάζει τις επαγγελματικές φιλοδοξίες