*Γράφει η Εύη Παπακώστα, ειδικός επανορθωτικής και αισθητικής οδοντιατρικής

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όλοι θα θέλαμε ένα υγιές, ελκυστικό και λαμπερό χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπο μας και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Είναι λίγοι, όμως, οι τυχεροί που, ευνοημένοι από τη φύση, έχουν λευκά και όμορφα δόντια. Για τους υπόλοιπους, η αισθητική οδοντιατρική, με τις κατάλληλες τεχνικές και τα σύγχρονα υλικά, μπορεί να χαρίσει το χαμόγελο που ο καθένας ονειρεύεται. Η λεύκανση και οι όψεις ρητίνης ή πορσελάνης είναι οι πιο δημοφιλείς αισθητικές οδοντιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν ένα χαμόγελο.

Λεύκανση δοντιών

Η πιο απλή μέθοδος βελτίωσης του χαμόγελου όταν θέλουμε να αλλάξουμε μόνο το χρώμα των δοντιών. Μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι, με εξατομικευμένους διαφανείς νάρθηκες (μασελάκια), είτε στο ιατρείο από τον οδοντίατρο, είτε με συνδυασμό των δύο παραπάνω μεθόδων.

Όψεις

Στις περιπτώσεις, όμως, που τα δόντια είναι ελαφρώς στραβά, μικρά ή κοντά, φθαρμένα και θαμπά, έχουν κενά μεταξύ τους ή πολλά σφραγίσματα στην μπροστινή επιφάνειά τους, τότε οι όψεις αποτελούν τη θεραπεία επιλογής. Οι όψεις μπορούν να γίνουν από ρητίνη ή από πορσελάνη.

Όψεις ρητίνης

Ο οδοντίατρος, χρησιμοποιώντας σύνθετη ρητίνη (λευκό υλικό σφραγίσματος) δίνει στα δόντια το επιθυμητό σχήμα και χρώμα. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται άμεσα, σε ένα ραντεβού χωρίς τη συμβολή οδοντοτεχνίτη. Πρόκειται για μια απλή και προσιτή διαδικασία.

Όψεις πορσελάνης

Πρόκειται για λεπτές «φλούδες» πορσελάνης, που συγκολλώνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών, με βασικό ατού ότι η πορσελάνη ως υλικό μιμείται τέλεια τα χαρακτηριστικά του φυσικού δοντιού. Απαιτούνται 2 -3 ραντεβού. Αρχικά, γίνεται η προετοιμασία των δοντιών, η λήψη των αποτυπωμάτων και η αποστολή τους στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για την κατασκευή των όψεων πορσελάνης . Στη συνέχεια, γίνεται η δοκιμή των όψεων πορσελάνης στο στόμα, για να εκτιμηθεί τόσο η εφαρμογή τους, όσο και το αισθητικό αποτέλεσμα. Τέλος, με τη συγκόλληση, οι όψεις γίνονται ένα με το δόντι, διαδικασία που εξασφαλίζει την άψογη λειτουργία τους και αντοχή.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι καμία αισθητική παρέμβαση δεν πραγματοποιείται, αν δεν έχει πρώτα εξασφαλιστεί η υγεία τόσο των δοντιών, όσο και των ούλων.

Διαβάστε επίσης:

Στοματική υγεία: Έξι καθημερινές κινήσεις που χαρίζουν υγιή δόντια και λαμπερό χαμόγελο

Χαμόγελο: Πέντε τροφές που αποφεύγει ένας οδοντίατρος

Στοματική υγεία: Πώς η φροντίδα των δοντιών κάνει καλό στον εγκέφαλο