Όλοι αγαπάμε τον ήλιο. Κι όσο κι αν τον απολαμβάνουμε, οφείλουμε ταυτόχρονα να προστατευόμαστε από αυτόν. Συχνά, όμως, οι λαμπερές ακτίνες του διαπερνούν κάθε μέσο προστασίας και φτάνουν μέχρι την επιδερμίδα μας. Η χρόνια έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) έχει ως αποτέλεσμα τη φωτογήρανση. Αν παρατηρείτε σημάδια όπως ρυτίδες, ευθραυστότητα, απώλεια στήριξης και ελαστικότητας, τότε το δέρμα σας έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της φωτογήρανσης.
Αναζητώντας μια αποτελεσματική λύση για την αναστροφή των φθορών που προκαλεί η φωτογήρανση, μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Experimental Dermatology δείχνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Τις εγχύσεις με ένα από τα πιο δημοφιλή ενέσιμα fillers, το υαλουρονικό οξύ.
Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι τα fillers υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιούνται για να αναπληρώσουν τον χαμένο όγκο στο πρόσωπο, να τονίσουν τα ζυγωματικά, να ενισχύσουν το σχήμα και τον όγκο στα χείλη, να «γεμίσουν» βαθιές ρυτίδες ή ουλές και σημάδια, ακόμη και να διορθώσουν το σχήμα της μύτης (αναίμακτη ρινοπλαστική).
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ωστόσο, παρατήρησε ότι οι εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ στο φωτογηρασμένο δέρμα αλλάζουν την όψη του, διεγείροντας την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου. Τα ευρήματα της μελέτης, μάλιστα, είναι πολύ ενθαρρυντικά: Η παραγωγή κολλαγόνου διεγείρεται μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έγχυση, με το αποτέλεσμα όμως να διαρκεί πολύ περισσότερο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 34 υγιείς εθελοντές ηλικίας 60-88 ετών, οι οποίοι έλαβαν 4 ενέσεις υαλουρονικού οξέος στο ένα αντιβράχιο και φυσιολογικό ορό στο άλλο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε βιοψίες δέρματος 1, 2, 3 και 4 εβδομάδες μετά την έγχυση, καθώς και 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά. Τα δείγματα αναλύθηκαν με στόχο την καταγραφή των επιπέδων πρωτεΐνης θερμικού σοκ 47 (HSP47), έναν δείκτη σύνθεσης δερματικού κολλαγόνου, καθώς και άλλων δεικτών ενεργοποίησης των ινοβλαστών και παραγωγής κολλαγόνου.
Η φωτογήρανση προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από επιβλαβείς μοριακές αλλαγές στο χόριο, όπου το κολλαγόνο τύπου Ι καταλαμβάνει το 80-90%, παρέχοντας στο δέρμα αντοχή και στήριξη. Ωστόσο, κατά τη φωτογήρανση, οι δεσμίδες κολλαγόνου τύπου Ι κατακερματίζονται, με αποτέλεσμα οι ινοβλάστες να μην μπορούν να συνδεθούν αποτελεσματικά, μειώνοντας τις μηχανικές δυνάμεις, κάτι που τελικά προκαλεί την κατάρρευση και συστολή των ινοβλαστών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έγχυση υαλουρονικού οξέος (CL-HA) σε φωτογηρασμένο δέρμα μπορεί να αντιστρέψει αυτές τις αλλαγές. Το υαλουρονικό οξύ (HA), ένα φυσικό μόριο σακχάρου μακράς αλυσίδας που απαντάται στο δέρμα, μπορεί να διασυνδεθεί χημικά για να ενισχύσει τη μακροζωία του, αποτελώντας τη βάση των ενέσιμων πληρωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την αύξηση του όγκου του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων. Αυτά τα υλικά, όταν εγχέονται σε περιοχές όπως οι ρινοπαρειακές πτυχές, έχουν δείξει κλινικές βελτιώσεις που διαρκούν τουλάχιστον 6-9 μήνες.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, ήδη μία εβδομάδα μετά την έγχυση υαλουρονικού οξέος, οι ινοβλάστες επιμηκύνθηκαν, υποδεικνύοντας ενισχυμένη δερματική μηχανική υποστήριξη. Το μονοπάτι TGF-β, απαραίτητο για τη σύνθεση προκολλαγόνου τύπου Ι, ενεργοποιήθηκε γρήγορα, διεγείροντας περαιτέρω την παραγωγή κολλαγόνου.
Τέσσερις εβδομάδες μετά την έγχυση εμφανίστηκαν παχιές και πυκνά συσκευασμένες δέσμες κολλαγόνου γύρω από τους θύλακες εισχώρησης του υαλουρονικού οξέος. Τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη συναρμολόγηση του κολλαγόνου αυξήθηκαν μετά την έγχυση, οδηγώντας στη συσσώρευση άθικτων δεσμίδων κολλαγόνου τύπου Ι.
Η ενισχυμένη δράση συνέχισε να παρατηρείται ακόμη και 6 μήνες μετά την έγχυση, με τις δέσμες κολλαγόνου να συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Μέχρι τους 12 μήνες, εξακολουθούσαν να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες ενέσιμου πληρωτικού υλικού και νεοσυντιθέμενου κολλαγόνου, γεγονός που υποδηλώνει μακροχρόνιες επιδράσεις.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο δρ. Frank Wang από το τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσε: «Μία μόνο συνεδρία εφαρμογής υαλουρονικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη και διαρκή βελτίωση του δέρματος».
Συμπερασματικά, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος διεγείρουν άμεσα και αποτελεσματικά την ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή κολλαγόνου, αντιστρέφοντας τα αποτελέσματα της φωτογήρανσης. Η σταθερότητα και η μακροζωία του νεοσυντιθέμενου κολλαγόνου υποδηλώνουν ότι τα οφέλη των ενέσεων υαλουρονικού οξέος θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέραν των τυπικών κλινικών περιόδων παρατήρησης. Οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τη συχνότητα των απαιτούμενων θεραπειών, παρέχοντας βελτιώσεις στη δομή και την εμφάνιση του δέρματος με διάρκεια στο χρόνο.
Botox και Υαλουρονικό οξύ: Γιατί είναι κορυφαίες οι δύο θεραπείες αντιγήρανσης
Botox: Ποιοι γιατροί επιτρέπεται να κάνουν τις «μαγικές» ενέσεις
Αντιγήρανση: Η βιταμίνη που έχει ανάγκη το δέρμα μας καθημερινά