Για να κρατήσουμε νεανικό το δέρμα μας, γνωρίζουμε ήδη ότι είναι σημαντικό να το προσέχουμε, προστατεύοντας το από τον ήλιο, ενυδατώνοντάς, προσέχοντας παράλληλα τη διατροφή και τον ύπνο μας. Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα άλλο σημείο του σώματος που προδίδει την ηλικία μας και που συνήθως δεν του δίνουμε την αντίστοιχη προσοχή: η φωνή μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποιότητα της φωνής επηρεάζεται από το γήρας και επομένως, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη διαφύλαξή της καθώς η ψυχική μας υγεία θα μπορούσε να απειληθεί – κινδυνεύουμε από κοινωνική απομόνωση, ακόμη και κατάθλιψη, χωρίς τη δυνατή φωνή μας.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν ότι και η φωνή επηρεάζεται από τη διαδικασία της γήρανσης. Οι φωνητικές πτυχώσεις, που βρίσκονται εντός του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών, είναι μερικοί από τους μικρότερους μύες τους σώματος και επηρεάζονται αντίστοιχα με τους υπόλοιπους. Μειώνεται έτσι η μυϊκή μάζα, επηρεάζοντας την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή των λαρυγγικών μυών» εξηγεί η Δρ Ruth Epstein, ειδική στη Νευρολαρυγγολογία και λογοθεραπεύτρια.
Αν και με την αύξηση της ηλικίας η φωνή γίνεται λιγότερο εκφραστική και με χαμηλότερη ένταση, το 20% των ηλικιωμένων ενηλίκων – σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο American Journal of Speech-Language Pathology – θα αναπτύξει μια διαταραχή της φωνής, η ομιλία τους δηλαδή θα είναι πιο αδύναμη. Ως αποτέλεσμα, η επικοινωνία δυσκολεύει και τα άτομα ενδεχομένως να αποσυρθούν με τα αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με την Δρα Epstein.
Μάλιστα, οι φωνές των γυναικών είναι πιο ευάλωτες επειδή οι φωνητικές τους πτυχές είναι πιο ευαίσθητες. Ωστόσο, με την ηλικία, και τα δύο φύλα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η φωνή τους γίνεται πιο μονότονη «επειδή ο λάρυγγας υποχωρεί, επεκτείνοντας το μήκος της φωνητικής οδού και αλλοιώνοντας τον ήχο», λέει η Ruth Epstein.
Άσκηση και διατροφή: Το κλειδί για νεανική φωνή
Ένας καλός τρόπος να αποτρέψουμε αυτές τις αλλαγές στη φωνή είναι να γυμναζόμαστε τακτικά: «Όσοι ασκούνται συστηματικά ή κάνουν 10 χιλιάδες βήματα τη μέρα, δεν αποκαλύπτουν συνήθως την ηλικία τους μέσα από τη φωνή τους» επισημαίνει η Δρ Ruth Epstein.
Ακόμα, μπορούμε να προστατεύσουμε τις φωνητικές μας χορδές, τρώγοντας υγιεινά και προσέχοντας να μην τρώμε αμέσως πριν τον ύπνο: «Αν καταναλώσετε το γεύμα το βράδυ και μετά πάτε αμέσως για ύπνο, το πιθανότερο είναι ότι οι όξινες εκκρίσεις θα ταξιδέψουν στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας ενδεχομένως ερεθισμό» συμβουλεύει η ειδικός.
Επιπλέον, συμπληρώνει ότι η επαρκής ενυδάτωση -με επτά ή οκτώ ποτήρια την ημέρα- και η χρήση εισπνοών ατμού μπορούν να διατηρήσουν τη φωνή νεανική. Η συστηματική χρήση της φωνής μπορεί να έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα: «Ενθαρρύνω πάντα τους ηλικιωμένους να βγαίνουν έξω και να μιλούν με ανθρώπους, καθώς η κουβέντα θα βοηθήσει να διατηρηθούν σε φόρμα οι λαρυγγικοί μύες» προσθέτει.
Σημειώνει, τέλος, ότι επί του παρόντος εξετάζονται νέες θεραπείες που συνδυάζουν ασκήσεις με επίκεντρο τον λάρυγγα και το αναπνευστικό σύστημα για την αντιμετώπιση της φωνής που γερνάει.
Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι
Οκτώ λόγοι που «χάνουμε» τη φωνή μας και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε
Είστε «φωνακλάδες» και τα βράδια δεν βγαίνει η φωνή σας; Τι έχετε και πώς αντιμετωπίζεται