Η ανδρόπαυση αναφέρεται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες με συμπτώματα μείωσης των ανδρικών ορμονών. Παρά τον σημαντικό αριθμό ανδρών που βιώνει αυτή την κατάσταση, υπάρχει πραγματική έλλειψη έρευνας και δημοσιευμένου ερευνητικού υλικού σχετικά με αυτό το στάδιο της ζωής των ανδρών. Η παθολόγος Δρ Faith Coleman εξηγεί τι ακριβώς είναι και πώς σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η πτώση των ορμονών σχετίζεται επίσης με κατάθλιψη, φθίνουσα λίμπιντο (σεξουαλική ορμή), σεξουαλική δυσλειτουργία, απώλεια μυϊκής μάζας και αυξημένο κοιλιακό λίπος. Αυτές οι σύνθετες αλλαγές δεν είναι μόνο ορμονικές, αλλά και ψυχολογικές, διαπροσωπικές, κοινωνικές και σεξουαλικές.
Η απώλεια τεστοστερόνης ενός άνδρα μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 35 ετών. Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία, με απώλεια 1 έως 1,5% της συνολικής τεστοστερόνης ανά έτος. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εμφανίσει ο άνδρας συμπτώματα, σε αντίθεση με την ξαφνική πτώση των οιστρογόνων που παρατηρείται κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά που βιώνουν οι γυναίκες, αλλά οι άνδρες διατηρούν τη γονιμότητα, σε αντίθεση με τις γυναίκες.
Ταυτόχρονα, η θυρεοειδής ορμόνη, η αυξητική ορμόνη και η DHEA ή αλλιώς δεϋδροεπιανδροστερόνη μειώνονται στους άνδρες από τα μέσα της δεκαετίας του 20 ετών. Τα σημάδια και τα συμπτώματα αρχίζουν στη δεκαετία των 30 με 40 ετών. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, τα περισσότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών μειώνονται στα προ της εφηβείας επίπεδα.
Πώς σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;
Εάν η μείωση των ανδρικών ορμονών είναι η άμεση αιτία των καρδιακών παθήσεων ή απλώς μια συσχέτιση είναι αμφιλεγόμενο, καθώς δεν είναι σαφές αν η γήρανση των καρδιακών κυττάρων είναι η αιτία της νόσου. Εάν οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευημερία και ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η ανδρόπαυση οδηγεί σε αδυναμία και μειωμένη ικανότητα προσαρμογής από τη γενικότερη εξασθένιση και την αυξημένη ευπάθεια πολλαπλών συστημάτων του σώματος. Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με την ηλικία και την ανδρόπαυση, αλλά δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση. Επιπλέον, υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της γήρανσης και των χαμηλών επιπέδων ανδρογόνων, καθώς και συσχέτιση με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, την εμφάνιση θωρακικού πόνου και την εξέλιξη της συμπτωματικής νόσου.
Η αναγκαιότητα της υποκατάστασης της τεστοστερόνης ή οι σαφώς ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα κατά την ανδρόπαυση δεν έχουν τεκμηριωθεί, εν μέρει λόγω της έλλειψης πειστικών επιστημονικών δεδομένων σε ελεγχόμενες μελέτες. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης ενδείκνυται σε άνδρες με κλινική ανεπάρκεια ή απουσία τεστοστερόνης, αλλά θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε άνδρες με μειωμένη λίμπιντο, απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης και άλλα συμπτώματα της ανδρόπαυσης.
Ο ειδικός συνιστά τη συμβουλή του γιατρού, που θα επισκέπτεται κάθε άνδρας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Οι κίνδυνοι και τα οφέλη των μη συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων, που κυκλοφορούν στην αγορά ως προϊόντα που περιέχουν ή αντικαθιστούν την τεστοστερόνη, δεν είναι ασφαλή και δε συνιστώνται.
Διαβάστε επίσης:
Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε