Το δικαίωμα στον έρωτα, το φλερτ και τη συντροφικότητα δεν χάνεται με την ηλικία. Αφού η εποχή σχεδόν επιβάλλει την άσκησή του ψηφιακά μέσω του online dating, όσοι και όσες έχουν πατήσει τα πρώτα “-ήντα” θα πρέπει να γνωρίσουν και αυτήν την όψη του παιχνιδιού, όπως ήδη φαίνεται να συμβαίνει, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research που έδειξε ότι ένας στους δύο Αμερικανούς 50 ετών και άνω έχει χρησιμοποιήσει κάποια ψηφιακή πλατφόρμα γνωριμιών -ακόμα και αν το 6% μόλις δήλωσε ότι του έτυχε κάποια αξιόλογη περίπτωση.
Η άσκηση του δικαιώματος ωστόσο δεν γίνεται άνευ κινδύνων. Όπως και οι κατά πολύ νεότεροί τους, οι μεσήλικες χρήστες θα κληθούν να διαχειριστούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και προβλήματα· μόνο που στην περίπτωσή τους, πιθανώς να είναι σοβαρότερα.
Όπως έδειξε η δημοσκόπηση του Pew Research, οι μισοί σχεδόν -επί το πλείστον γυναίκες- συνάντησαν κάποιον που προσπάθησε να τους εξαπατήσει, ενώ περισσότεροι από 4 στους 10 ανέφεραν μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες συμπεριφορές:
- έλαβαν μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου (κείμενο, φωτογραφία κ.α.)
- εξακολούθησαν να λαμβάνουν μηνύματα παρότι ξεκαθάρισαν ότι δεν ενδιαφέρονται
- δέχθηκαν προσβολές
- δέχθηκαν απειλές για σωματική βλάβη.
Με αφορμή τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η κλινική ψυχολόγος Ellen Kirschman Ph.D., κατέγραψε σε άρθρο της στο Psychology Today όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες για το επικίνδυνο φαινόμενο, ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια και πώς η περιήγηση στον κόσμο των διαδικτυακών γνωριμιών μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Τα προειδοποιητικά σημάδια
Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) για το 2022 κάνουν λόγω για 70.000 ανθρώπους που έπεσαν θύματα οικονομικής απάτης σχετιζόμενης με ρομαντικό ειδύλλιο, με το κόστος να ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, κάποια σημάδια ότι το άτομο που συνομιλείτε στοχεύει μάλλον στον τραπεζικό λογαριασμό παρά στην καρδιά σας, είναι:
- οι πάρα πολλές συμπτώσεις όπως τα συνεχώς κοινά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις
- δικαιολογίες όπως ότι υπηρετεί στον στρατό ή ζει σε άλλη χώρα κάθε φορά που δηλώνετε την επιθυμία να βρεθείτε από κοντά
- η πίεση που σας ασκεί για να λάβετε γρήγορες αποφάσεις.
- η προτροπή να κρατήσετε τη σχέση σας κρυφή από φίλους και οικογένεια
- μηνύματα που σας ζητά οικονομική βοήθεια μέσω τραπεζικών συναλλαγών ή με μορφή δωροκάρτας
- υπεκφυγές όπως ότι έχασαν πρόσφατα τον/τη σύζυγο
- οι ακατάλληλες ερωτήσεις
- ασάφειες και ασυνέπειες κατά την αφήγηση προσωπικών τους εμπειριών
- η πίεση να μοιραστείτε προσωπικά στοιχεία όπως αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς πιστωτικών καρτών, το πατρικό όνομα της μητέρας σας, την ημερομηνία γέννησής σας κ.ο.κ..
Ανάμεσα στις πλέον διαδεδομένες φράσεις που αποκαλύπτουν τον κίνδυνο είναι:
- «Παρακαλώ, στείλε μου χρήματα. Κάποιος που αγαπώ είναι άρρωστος, πληγωμένος ή στη φυλακή»
- «Είμαι επιτυχημένος επενδυτής. Άσε με να σου δείξω πώς να τα καταφέρεις κι εσύ»
- «Σου αγόρασα ένα δώρο αλλά πρέπει να αποστείλεις χρήματα για τα έξοδα παράδοσης»
- «Μπορείς να μου στείλεις πιο προσωπικές φωτογραφίες;» (Πρόκειται για το φαινόμενο “sextortion”, εξηγεί η Δρ Kirschman, κατά το οποίο ο θύτης απειλεί το θύμα με διακίνηση στο διαδίκτυο των φωτογραφιών, αν δεν υποκύψει στους οικονομικούς εκβιασμούς του)
Παραμείνετε ασφαλείς κατά τη συνάντηση
Η ψυχολόγος προτείνει να:
- συναντιέστε σε δημόσιους χώρους τον πρώτο καιρό και να αποφεύγετε να πάτε σε σπίτι ή απομονωμένο μέρος
- κρατάτε τα προσωπικά σας αντικείμενα και το ποτό σας σε κοινή θέα.
- σκεφτείτε τη χρήση αλκοόλ ή ουσιών που μπορούν να μειώσουν την αντίληψή σας
- μην κάνετε πράγματα που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση
- μη διστάσετε να φύγετε αν νιώθετε αμήχανα ή άβολα
- ορίσετε μια διάρκεια για το ραντεβού
- φροντίσετε τη μετακίνησή σας, ώστε να μην μπείτε σε ξένο όχημα
- έχετε στις τελευταίες κλήσεις αριθμούς έκτακτης ανάγκης
- ενημερώσετε τουλάχιστον έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για τα σχέδιά σας και πότε υπολογίζετε να επιστρέψετε σπίτι και επικοινωνήσετε μαζί τους μετά από κάθε πρώτο σας ραντεβού.
Η Δρ επισημαίνει προσοχή κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο (όχι κλικ σε συνδέσμους με περίεργο όνομα ή από άγνωστους αποστολείς, όχι απαντήσεις σε μηνύματα από άγνωστους λογαριασμούς, όχι διαμοιρασμός προσωπικών στοιχείων όπως τραπεζικοί λογαριασμοί) και καταλήγει:
«Εάν συναντήσετε στο διαδίκτυο κάποιον που θέλει να κάνετε σχέση, σας βρίσκει ξεχωριστούς, ισχυρίζεται ότι έχετε πολλά κοινά χωρίς να σας γνωρίζει πραγματικά, είναι όμορφος, ταλαντούχος, οικονομικά εύρωστος και πρόσφατα ελεύθερος, ενσαρκώνει μάλλον την απάντηση στις προσευχές σας, μάλλον είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Διαβάστε επίσης:
Νέα τάση: Απιστία μέσα από dating apps
Έρωτας και σχέσεις στην ψηφιακή εποχή: Πόσο μεγαλύτερη είναι η digital απόλαυση
Γάμος: Το στοιχείο – κλειδί που ανακουφίζει από το burnout – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο