Είναι δυσάρεστη, ενοχλητική και ταλαιπωρεί συχνά πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν δυσκολία να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό. Ο λόγος για την κολπίτιδα, μια κοινή λοίμωξη του κόλπου, με δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο κνησμός και το αίσθημα καύσου. Το φαινόμενο της κολπίτιδας είναι τόσο κοινό, που, σύμφωνα με τους αριθμούς, περίπου το 75% όλων των γυναικών έχει έρθει αντιμέτωπο με την κολπίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ περισσότερες από 140 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό, το αίτημα για νέες, βελτιωμένες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες γίνεται όλο και πιο επιτακτικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το MRC Centre for Medical Mycology του Πανεπιστημίου του Exeter εξέτασαν διεξοδικά τη φύση του Candida albicans, του ζυμομύκητα που «κρύβεται» συχνότερα πίσω από την πάθηση, για να βρουν χρήσιμες απαντήσεις, ανακαλύπτοντας έναν νέο, σημαντικό σύμμαχο: Τον ψευδάργυρο. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Science Translational Medicine.
Η ομάδα γνώριζε ότι αυτός ο μύκητας τρέφεται με ψευδάργυρο, όπως ακριβώς κι εμείς. Για να διασφαλίσει ότι ο ψευδάργυρος που χρειάζεται είναι διαθέσιμος, παράγει ένα μόριο που ονομάζεται pH-regulated antigen (Pra1). Οι ερευνητές διαπίστωσαν, όμως, ότι το Pra1 πυροδοτεί φλεγμονή, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την κολπίτιδα. Διεξάγοντας πειράματα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι θέτοντας υπό έλεγχο τα συμμετέχοντα γονίδια προκειμένου να αποτρέψουν την παραγωγή του μορίου, η εμφάνιση φλεγμονής αποφεύχθηκε επιτυχώς. Προχωρώντας περαιτέρω, οι δοκιμές των ερευνητών αποκάλυψαν ότι η εφαρμογή χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου σε ποντίκια παρήγαγε το ίδιο αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, δεδομένου ότι η φλεγμονή είναι αυτή που προκαλεί τον δυσάρεστο κνησμό και την αίσθηση καύσου στην κολπίτιδα.
Κάνοντας ακόμη ένα βήμα στην έρευνα, οι μελετητές στρατολόγησαν γυναίκες που αντιμετώπιζαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 μήνες. Οι συμμετέχουσες εφάρμοσαν μια κολπική ενυδατική κρέμα, που περιείχε μικρή ποσότητα ψευδαργύρου, κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια δύο φορές την εβδομάδα. Από τις 6 γυναίκες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, οι 5 από αυτές δεν παρουσίασαν νέα μόλυνση κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου.
«Η υποτροπιάζουσα κολπίτιδα μπορεί να είναι οδυνηρή και πολύ δυσάρεστη, γι’ αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως νέες θεραπείες. Το νέο μας εύρημα για τον ψευδάργυρο είναι συναρπαστικό, διότι υποδηλώνει πως η απλή παροχή ψευδαργύρου θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγή του φλεγμονώδους μορίου Pra1. Φυσικά, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε συστάσεις για τη θεραπεία σε αυτό το στάδιο. Χρειαζόμαστε δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας, για να επιβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, παρακαλούμε να μην εφαρμόζετε προϊόντα που δεν είναι σχεδιασμένα για την περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι τοξικός σε υψηλές συγκεντρώσεις και θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Duncan Wilson από το Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Exeter.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός. Διεξάγουμε τώρα μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, με στόχο να επιβεβαιώσουμε ότι οι θεραπείες με ψευδάργυρο είναι αποτελεσματικές. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για μια πάθηση που έχει την ικανότητα να αναπτύσσει αντίσταση στη θεραπεία», προσθέτει ο ειδικός.
Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος του Ενδομητρίου: Το στοιχείο-κλειδί για την πρόκληση και την διάγνωσή του
Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Διάγνωση με ένα απλό τεστ στο σπίτι
Καρκίνος ωοθηκών: Τα ύποπτα κολπικά βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο