Ένα υγιές χαμόγελο μας βοηθά να ζήσουμε μια μακρά, υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Αλλά όπως ακριβώς και το σώμα μας, έτσι και τα δόντια μας υποκύπτουν σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Γι’ αυτό θα πρέπει να τα προστατεύσουμε σαν τα μάτια μας.
Σε αντίθεση με τα κύτταρα του σώματος, τα δόντια είναι αδύνατον να ανανεωθούν, ενώ με το πέρασμα των χρόνων, γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή σε φθορές. Η εξωτερική επιφάνεια της αδαμαντίνης λεπταίνει και αποκαλύπτεται η οδοντίνη που σκουραίνει καθώς μεγαλώνουμε.
Μπορούμε όμως να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των δοντιών, ακολουθώντας τις επτά συμβουλές της Arosha Weerakoon, Ανώτερη Λέκτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο του Queensland και Γενική Οδοντίατρος, όπως τις παραθέτει σε άρθρο της στο The Conversation.
Περιορίστε τη δύναμη που τους ασκείτε
Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να κρατάτε αντικείμενα όπως εργαλεία εργασίας ή για να ανοίγετε συσκευασίες. Εάν έχετε μεγάλα σφραγίσματα ή δόντια που έχουν υποστεί απονεύρωση, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για ειδικά υλικά σφραγίσματος ή στεφάνες που μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια σας από το σπάσιμο.
Μασήστε χρησιμοποιώντας όλα τα δόντια
Εάν σας λείπουν γομφίοι ή προγόμφιοι, κατανείμετε ομοιόμορφα τις δυνάμεις μάσησης για να αποφύγετε την υπερφόρτωση των υπόλοιπων δοντιών. Εάν έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζουν και υποστηρίζουν επαρκώς ή να τις αντικαταστήσετε σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Προστατέψτε το σμάλτο
Μειώστε την περαιτέρω απώλεια σμάλτου και οδοντίνης επιλέγοντας οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες. Αντίστοιχα, μειώστε την κατανάλωση των όξινων τροφίμων για να διατηρήσετε το σμάλτο και να αποτρέψετε τη διάβρωση.
Ενισχύστε το σάλιο
Το σάλιο προστατεύει την οδοντοστοιχία και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες για να μειώνει τη διάβρωση και την τερηδόνα. Όμως, η ποιότητά του μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, καθώς και λόγω ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως η κατάθλιψη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επομένως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για άλλες επιλογές φαρμακευτικής αγωγής για τη βελτίωση του σάλιου.
Αντιμετωπίστε την ασθένεια των ούλων
Αισθητικά, η θεραπεία της νόσου των ούλων (περιοδοντίτιδα) μειώνει τη συρρίκνωση των ούλων (υποχώρηση) που συνήθως εκθέτει τις σχετικά πιο σκούρες ρίζες των δοντιών που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη οπών.
Διαχειριστείτε τη γήρανση
Η κυτταρική γήρανση μπορεί να είναι αναπόφευκτη, όχι όμως και η διαχείριση των παραγόντων του τρόπου ζωής που την επιτείνουν, όπως το κάπνισμα, ο αρρύθμιστος διαβήτης και οι χρόνιες λοιμώξεις, όπως η νόσος των ούλων.
Προσαρμοστείτε και ζητήστε βοήθεια
Η διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα, την επιδεξιότητα των χεριών και την όραση, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει και το σωστό πλύσιμο των δοντιών. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εάν χρειάζεστε βοήθεια με τον καθαρισμό, έτσι ώστε να σας προτείνουν προϊόντα και εργαλεία που ταιριάζουν στην κατάσταση και τις ικανότητές σας.
Διαβάστε ακόμη:
Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη
Ματώνουν τα ούλα σας; Σας απειλούν πάνω από 10 νόσοι – Και η κατάθλιψη
Βούρτσισμα δοντιών: Πόσα λεπτά είναι αρκετά – Γιατί δεν φτάνουν τα δύο