Οι κρίσεις ημικρανίας ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους. Συνήθως χαρακτηρίζονται από πόνο στο κεφάλι, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Υπάρχουν πολλές επιλογές αντιμετώπισης για όσους πάσχουν από ημικρανία, ωστόσο, σύμφωνα με την Chia-Chun Chiang από την Mayo Clinic και την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, «οι επιλογές αυτές δεν είχαν συγκριθεί έως τώρα μεταξύ τους, ώστε να αναδειχθεί ποιες είναι πιο αποτελεσματικές έναντι των άλλων».
Αυτό ακριβώς θέλησε να διερευνήσει, γι’ αυτό και, σε συνεργασία με την ομάδα της, ανέλυσαν τα δεδομένα σχεδόν 300.000 συμμετεχόντων σε διάστημα 6 ετών, που συλλέχθηκαν μέσω μιας εφαρμογής για smartphone. Αυτή η εφαρμογή επέτρεψε στους χρήστες να παρακολουθούν τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας, τους παράγοντες που την προκαλούν, τα συμπτώματα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Η μελέτη εξέτασε, συγκεκριμένα, 25 φάρμακα σε επτά κατηγορίες φαρμάκων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, αποκάλυψαν ότι οι τριπτάνες, τα ερυσιβώτια και τα αντιεμετικά είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά από την ιβουπροφαίνη στη θεραπεία της ημικρανίας. Συγκεκριμένα, οι τριπτάνες έδειξαν να είναι πέντε φορές πιο αποτελεσματικές, τα ερυσιβώτια τρεις φορές πιο αποτελεσματικά και τα αντιεμετικά δυόμισι φορές πιο αποτελεσματικά από τη λήψη ιβουπροφαίνης για τις ημικρανίες. Αναφορικά με τα μεμονωμένα φάρμακα, η ελετριπτάνη ήταν έξι φορές πιο αποτελεσματική, η ζολμιτριπτάνη πεντέμισι φορές πιο αποτελεσματική και η σουματριπτάνη πέντε φορές πιο αποτελεσματική από την ιβουπροφαίνη. Η ελετριπτάνη αποδείχθηκε χρήσιμη στο 78% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με το 42% της ιβουπροφαίνης. Η ζολμιτριπτάνη και η σουματριπτάνη έδειξαν αποτελεσματικότητα στο 74% και 72% των περιπτώσεων αντίστοιχα.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι τριπτάνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη νωρίτερα για τη θεραπεία της ημικρανίας και να μη χορηγούνται μόνο σε περίπτωση σοβαρών κρίσεων», σχολίασε αναφορικά με τα ευρήματα η δρ. Chiang.
Η μελέτη εξέτασε και άλλες ομάδες φαρμάκων, όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), διαπιστώνοντας ότι τα ΜΣΑΦ, εκτός της ιβουπροφαίνης, είναι 94% πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μια κοινή θεραπεία ημικρανίας που συνδυάζει ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη και καφεΐνη βρέθηκε ότι είναι 69% πιο αποτελεσματική από τη χρήση ιβουπροφαίνης.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα αναδείξει ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης της ημικρανίας και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την επώδυνη και εξουθενωτική κατάσταση», καταλήγει η δρ. Chiang.
Διαβάστε ακόμη:
Ημικρανία: Επτά βήματα που σταματούν την κρίση πριν ακόμη ξεκινήσει
Έρευνα: Αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού διατρέχουν οι πάσχοντες από ημικρανία
Ημικρανία: Δύο ανησυχητικές αλλαγές που εμφανίζονται σιωπηλά στους ασθενείς