Σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται κάτι άλλο καθώς συζητά με κάποιον ή προσπαθεί να κάνει μια μονότονη δουλειά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι επιρρεπής στην περιπλάνηση, ειδικά όταν πρέπει να ασχοληθεί με εργασίες ανιαρές και επαναλαμβανόμενες. «Η διάρκεια της προσοχής ισοδυναμεί με το πόσο καιρό μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε μια εργασία ή δραστηριότητα. Συνδυάζει τη συγκέντρωση και την ικανότητα αντίστασης σε περισπασμούς», εξηγεί η νευροψυχολόγος Rosemarie Manfredi.
Όλοι προσπαθούμε καθημερινά να διεκπεραιώσουμε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς ανάλογες δυσκολίες. «Όταν δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσουμε μια εργασία», επισημαίνει η ειδικός.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι το εύρος της προσοχής συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς στην εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τεχνολογικών περισπασμών και της υπερφόρτωσης πληροφοριών, καθώς τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν και να αποσπούν την προσοχή από αυτό στο οποίο πραγματικά πρέπει να εστιάσουμε.
«Η προσοχή είναι μια από τις πιο ευαίσθητες λειτουργίες του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι είναι ευάλωτη σε επιπτώσεις από πολλές διαφορετικές περιοχές. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό σημαίνει ότι είναι επίσης πιο δεκτική στις αλλαγές προς μια πιο θετική κατεύθυνση», σχολιάζει η νευροψυχολόγος.
Επομένως, η ανακάλυψη τρόπων που μπορούν να βελτιώσουν την προσοχή θα κάνει τη ζωή και την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Η δρ. Manfredi αποκαλύπτει πώς μπορούμε να επιμηκύνουμε το εύρος και να βελτιώσουμε τον έλεγχο της προσοχής, καθώς και την ικανότητά μας να εστιάζουμε σε αυτό που χρειαζόμαστε:
Τρεις παράγοντες που επηρεάζουν το εύρος της προσοχής
- Στρες
Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι αναμφισβήτητα το άγχος και παράγοντες που απορρέουν από αυτό. «Σε συνθήκες στρες, το εύρος της προσοχής συρρικνώνεται και η συγκέντρωσή μας συχνά διαταράσσεται, τόσο από εξωτερικά ερεθίσματα, όσο και από τις δικές μας εσωτερικές σκέψεις», εξηγεί η δρ. Manfredi.
- Ύπνος
Ο ύπνος μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εύρος της προσοχής. «Αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βέλτιστη υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, η προσοχή μας μειώνεται σημαντικά», τονίζει η δρ. Manfredi.
- Άσκηση
Η άσκηση -ή η έλλειψή της- είναι μια άλλη βασική συνήθεια που επηρεάζει την ικανότητα εστίασης. «Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα να αυτορυθμιστεί, επιτρέποντάς στον εγκέφαλο να συγκεντρώνεται όταν αυτό απαιτείται», εξηγεί η δρ. Manfredi. Η άσκηση έχει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη στον εγκέφαλο, από την τόνωση και τη διαχείριση της διάθεσης, έως τη βελτίωση της μνήμης, της μάθησης και της επιλεκτικής προσοχής.
Τέσσερις τρόποι να βελτιώσετε την προσοχή σας
- Διασφαλίστε επαρκή και ποιοτικό ύπνο
Αναδείξτε τον πολύ και καλό ύπνο σε κορυφαία σας προτεραιότητα. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την προσοχή, επομένως η κίνηση αυτή αποτελεί «μείζονα στρατηγική» για τη βελτίωση της προσοχής, όπως επισημαίνει η ειδικός. «Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου – επαγρύπνησης συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της προσοχής», εξηγεί.
- Διαχειριστείτε το άγχος
Η διαχείριση του στρες κρύβει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία, ένα εκ των οποίων είναι και η βελτίωση της προσοχής. Η μείωση του στρες είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχική σας υγεία, γι’ αυτό και πρέπει να την επιδιώξετε, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Μπορεί, για παράδειγμα, να σημαίνει τακτικότερα διαλείμματα, αυστηρότερα όρια ή και υιοθέτηση βοηθητικών πρακτικών, όπως ο διαλογισμός.
- Κάντε τακτικά διαλείμματα
Μπορεί σε κάποιους να μοιάζει αδύνατο, η δρ. Manfredi επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα τακτικά διαλείμματα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να βελτιωθεί η διάρκεια της προσοχής.
«Το εύρος της προσοχής μας τείνει να είναι μεγαλύτερο για πράγματα που μας ενδιαφέρουν ή μας αρέσουν και μικρότερο για πράγματα που είναι ανιαρά, κουραστικά και μη ενδιαφέροντα», εξηγεί η δρ. Manfredi. «Στόχος είναι να εργαστείτε περίπου στο 80% της μέγιστης προσοχής σας για μια συγκεκριμένη εργασία και μετά να κάνετε ένα διάλειμμα. Κάνοντας ένα διάλειμμα πριν το χρειαστείτε πραγματικά, δίνετε στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να επαναφορτιστεί, ώστε να συνεχίσει αποδοτικά την εργασία».
- Αντισταθείτε συνειδητά στους περισπασμούς
Οι περισπασμοί είναι κάτι με το οποίο όλοι παλεύουμε και επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε. Γι’ αυτό, παράλληλα με τις άλλες παρεμβάσεις, είναι επίσης σημαντικό να προσπαθούμε συνειδητά να περιορίζουμε τους περισπασμούς. Η Manfredi προτείνει να χρησιμοποιείτε έναν χρονοδιακόπτη: «Όταν σβήνει το χρονόμετρο, ελέγξτε αν είστε ακόμα συγκεντρωμένοι στην εργασία που κάνετε ή αν έχετε ξεφύγει».
Εάν εργάζεστε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ακουστικά ακύρωσης θορύβου. Η δρ. Manfredi συνιστά επίσης να ελέγχετε τους περισπασμούς που προέρχονται από το κινητό σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μπλοκάρετε τις περιττές ειδοποιήσεις ή να βάλετε τη συσκευή στο αθόρυβο όταν πρέπει πραγματικά να συγκεντρωθείτε σε κάτι.
Διαβάστε ακόμη:
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Ποιες βιταμίνες σας λείπουν
Έξυπνες τροφές που «καθαρίζουν» το μυαλό και βελτιώνουν τη συγκέντρωση
Τα 29′ που χαρίζουν καθαρό μυαλό και καλύτερη συγκέντρωση