Στον απόηχο των φυσικών καταστροφών που βίωσε η χώρα μας -και όχι μόνο- και τη φετινή χρονιά, με επίκεντρο τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις επακόλουθες πλημμύρες του φθινοπώρου, η κλιματική αλλαγή έδειξε και πάλι το σκληρό της πρόσωπο. Οι φυσικές καταστροφές, όμως, είναι μόνο μία όψη ενός διαρκούς, εξελισσόμενου προβλήματος, το αποτύπωμα του οποίου γίνεται όλο και πιο αισθητό.
Από την πιο ανεπαίσθητη έως την πιο καταστροφική έκφανσή της, η κλιματική αλλαγή επιδρά στον άνθρωπο μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 25% των ετήσιων θανάτων παγκοσμίως σχετίζεται με το περιβάλλον. Η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και οι νεοπλασίες κυριαρχούν, με τους τραυματισμούς, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια να έπονται.
Το περασμένο καλοκαίρι, το ECDC εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τη μετάδοση ασθενειών από τα κουνούπια, η κυκλοφορία των οποίων ευνοείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Εν όψει του χειμώνα, πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις για μυκητισιακές πνευμονικές λοιμώξεις, με τους ειδικούς να ενοχοποιούν ξανά την κλιματική αλλαγή. Οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τα χαρακτηριστικά του εδάφους φαίνεται να ευθύνονται για την εξάπλωση των μυκήτων. Στο επίκεντρο του προβληματισμού τίθενται ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνθρωποι με πνευμονικές παθήσεις, οι έγκυοι, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι.
Όλες αυτές οι μεταβολές αφήνουν, φυσικά, το αποτύπωμά τους και στην ψυχική υγεία, με τα διαθέσιμα στοιχεία να δείχνουν έντονο στρες και ενίσχυση των ψυχιατρικών νοσηλειών και αυτοκτονιών.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10