Ένα ταξίδι σε μια μεγάλη και εντυπωσιακή πόλη μπορεί να μοιάζει ειδυλλιακό, ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ποτέ πριν. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα, που δημοσιεύονται στο Neurology, υποστηρίζουν ότι μόλις πέντε μέρες σε μια μεγαλούπολη είναι αρκετές για να ενισχύσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που χαρακτηρίζει τα σημερινά αστικά κέντρα.
Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Αμμάν στην Ιορδανία συνέλεξαν τα δεδομένα περισσότερων από 18 εκατομμύρια περιπτώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου, εξετάζοντας κατά πόσο η έκθεση σε μολυσμένο αέρα για μόλις πέντε ημέρες μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων ρύπων, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και διάφορα άλλα σωματίδια και του αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Με απλά λόγια, οι τοξίνες που γεμίζουν τον αέρα των πολυσύχναστων πόλεων σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις πιθανότητες να έρθετε αντιμέτωποι με μια σοβαρή πάθηση σε ελάχιστο χρόνο.
«Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει τη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ahmad Toubasi. «Εμείς διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ικανή να απειλήσει την υγεία».
Οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν σχολαστικά διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων, από μικροσκοπικούς ρύπους (PM1) έως μεγαλύτερους, όπως PM2,5 και PM10. Τα μικρότερα σωματίδια, προέρχονται κυρίως από εκπομπές κινητήρων, βιομηχανικά καύσιμα και φυσικές πυρκαγιές, ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια είναι αποτέλεσμα σκόνης από δρόμους ή κατασκευαστικά έργα.
Η έρευνα των ειδικών κατέληξε στα εξής ευρήματα:
- Το διοξείδιο του αζώτου ενίσχυε κατά 28% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
- Το μονοξείδιο του άνθρακα κατά 26%
- Το διοξείδιο του θείου κατά 15%, με πιθανότητα κλιμάκωσης
- Τα επίπεδα όζοντος κατά 5%
- Τα μικροσκοπικά σωματίδια (PM1) κατά 9% , τα PM2,5 κατά 15% και τα PM10 κατά 14%. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο θνησιμότητας από εγκεφαλικό, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά επιπλέον 9% από τα PM2,5 και κατά 2% από τα PM10.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου, που παράγεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, αύξανε κατά 33% τη θνησιμότητα που σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, την ώρα που ο ίδιος κίνδυνος εκτοξευόταν στο 60% στην περίπτωση έκθεσης σε διοξείδιο του θείου, ένα υποπροϊόν της καύσης καυσίμων πλούσιων σε θείο.
Η μελέτη κατέληξε σε μία επιπλέον ανησυχητική παρατήρηση: Όσο ενισχύονταν τα επίπεδα ρύπανσης, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα ενός θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της πιθανότητας πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου,αλλά και του επακόλουθου κινδύνου θνησιμότητας από αυτό», τόνισε ο δρ. Toubasi. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των παγκόσμιων προσπαθειών για τη δημιουργία πολιτικών που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να μειώσει τα περιστατικά αλλά και τις συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου».
Οι ερευνητές τόνισαν, τέλος, ότι ο κύριος όγκος των δεδομένων που μελέτησαν προέρχεται κυρίως από εύπορα έθνη, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος στα φτωχότερα κράτη.
Διαβάστε ακόμη:
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αυξάνει τον κίνδυνο για τέσσερις τύπους καρκίνου
Καρκίνος μαστού: Έρευνα εξετάζει τον ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την υγεία από το κάπνισμα και το αλκοόλ