Μια εναλλακτική αρωματοθεραπεία για ποιοτικό ύπνο θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν αν δεν θέλετε να δοκιμάσετε τα αρώματα που συστήνονται παραδοσιακά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες, όπως της λεβάντας, είτε απλώς τυχαίνει να υπάρχει στη ζωή σας κάποιος/α σύντροφος. Χωρίς να το γνωρίζει, μπορεί να σας εξασφαλίσει καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, τουλάχιστον με βάση τα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι και μόνο ο ύπνος με τη μυρωδιά του συντρόφου βελτιώνει την ποιότητά του. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν πάνω από 2% πιο ποιοτικό ύπνο», είχε δηλώσει η Marlise Hofer από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστήμιου και επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2ο20, σχολιάζοντας πως το άρωμα του συντρόφου είχε αντίστοιχα αποτελέσματα με τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης από το στόμα.

Photo: Shutterstock

Αρκεί ένα μπλουζάκι

Στη μελέτη συμμετείχαν 155 άτομα, στους συντρόφους των οποίων δόθηκε ένα καθαρό μπλουζάκι με την οδηγία να το φορέσουν για 24 ώρες χωρίς να χρησιμοποιούν αποσμητικό ή άλλο άρωμα, καθώς και να απόσχουν από κάπνισμα, άσκηση και κατανάλωση ορισμένων τροφών με έντονη οσμή. Στη συνέχεια, τα μπλουζάκια καταψύχθηκαν για να διατηρηθεί η μυρωδιά τους.

Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες δύο πανομοιότυπα μπλουζάκια για να τα χρησιμοποιήσουν αντί μαξιλαροθήκης, ένα με το άρωμα του συντρόφου τους και ένα δεύτερο καθαρό ή φορεμένο από άγνωστο, χωρίς όμως να τους αποκαλύψουν ποιο ήταν κάθε μπλουζάκι. Οι συμμετέχοντας έπρεπε να κοιμηθούν την πρώτη νύχτα με το ένα και την επόμενη με το άλλο, συμπληρώνοντας μετά από την καθεμία ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ξεκούρασή τους. Η ποιότητα του ύπνου εκτιμήθηκε επιπλέον από ειδικά ρολόγια ύπνου που καταγράφουν την κινητικότητα ολόκληρο το βράδυ.

Δεν είναι η ιδέα μας

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μαντέψουν ποιο πουκάμισο είχε φορέσει ο σύντροφός τους. Αν και δήλωσαν πως ένιωθαν πιο ξεκούραστοι τις νύχτες που πίστευαν ότι είχαν κοιμηθεί με το άρωμα του συντρόφου τους, οι μετρήσεις των ρολογιών έδειξαν ότι δεν ήταν απλώς η ιδέα τους.

«...ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους σχετικά με το ποιο άρωμα μύριζαν, τα αντικειμενικά δεδομένα από τα ρολόγια ύπνου έδειξαν ότι ο  ύπνος βελτιώθηκε χάρη στο άρωμα του συντρόφου τους. Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα είναι το πώς το άρωμα ενός ερωτικού συντρόφου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου ακόμη και χωρίς να γνωρίζουμε αν πράγματι είναι δικό του» δήλωσε η Frances Chen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι ο ύπνος στο μπλουζάκι του συντρόφου συνοδεύτηκε από λιγότερες «σβούρες» στο κρεβάτι.

Η έρευνα έδειξε ότι η μια μακροχρόνια σχέση με φυσική παρουσία επιφυλάσσει οφέλη για την υγεία, όπως η αίσθηση ασφάλειας και η μείωση του στρες, στοιχεία που μπορούν να εγγυηθούν πιθανώς έναν καλύτερο ύπνο. Σύμφωνα με τη Δρ Hofer, τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα για περισσότερες έρευνες σχετικά με εύκολες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις βελτίωσης του ύπνου, «όπως το να έχετε μαζί σας το πουκάμισο του συντρόφου σας την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε μόνοι».