Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και νεότερους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 έχουν ήδη μεταβολές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, κινδυνεύοντας να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κάποια στιγμή. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέστερ θέλησαν να δουν αν μπορούν να αντιστραφούν τα παραπάνω μέσω της άσκησης ή και της απώλειας βάρους. Τα συμπεράσματα της έρευνας τους δημοσιεύθηκαν στο Diabetes Care.
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) και πραγματοποιήθηκε στο Biomedical Research Center του Λέστερ (BRC), έδειξε ότι η λειτουργία της καρδιάς μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μέσω της άσκησης.
H έρευνα
Ογδόντα επτά ασθενείς ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών με διαβήτη τύπου 2 υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία (MRI), για να επιβεβαιώσουν πιθανή πρώιμη δυσλειτουργία της καρδιάς. Στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις εξής τρεις ομάδες: φροντίδα ρουτίνας, ειδική αερόβια άσκηση και δίαιτα αντικατάστασης γευμάτων με γεύματα χαμηλών θερμίδων. Κάθε πρόγραμμα είχε διάρκεια 12 εβδομάδες. Στο δια ταύτα διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που ακολούθησαν το πρόγραμμα άσκησης είχαν σημαντικά βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία σε σύγκριση με την πρώτη ομάδα (φροντίδα ρουτίνας). Επίσης, μολονότι η δίαιτα χαμηλής ενέργειας δεν βελτίωσε την καρδιακή λειτουργία, είχε ευνοϊκές επιδράσεις στη δομή της καρδιάς, την αγγειακή λειτουργία και οδήγησε στην αντιστροφή του διαβήτη στο 83% του δείγματος.
Ο Gerry McCann, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, τόνισε σχετικά: «Με αυτή την έρευνα δείξαμε ότι οι επεμβάσεις στον τρόπο ζωής με τη μορφή τακτικής άσκησης μπορεί να είναι σημαντικές για τον περιορισμό ή ακόμα και την αντιστροφή της βλάβης στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς που παρατηρείται στους νεότερους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.
Ενώ η απώλεια βάρους έχει ωφέλιμη επίδραση στη δομή της καρδιάς, η μελέτη μας δείχνει ότι από μόνη της δεν φαίνεται να βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία». Για να καταλήξει: «Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά αν μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να κάνουν αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες μέσω της άσκησης και της υγιεινής διατροφής, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και ακόμη και τον πρόωρο θάνατο. Και αυτό είναι κάτι που προέκυψε και απεικονιστικά».