Αν και οι βασικές αρχές του ύπνου σε γυναίκες και άνδρες είναι κοινές -όλοι κοιμόμαστε σε κύκλους περίπου 90 λεπτών- οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Η Δρ. Helen Driver, ειδική ύπνου στο Kingston General Hospital δηλώνει: «Η κατανόηση των διαφορών στον τρόπο που κοιμούνται γυναίκες και άνδρες αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και για τους γιατρούς». Ας δούμε τις διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τον ύπνο και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους
Οι άνδρες ξεκουράζονται λιγότερο
Ο βαθύς ύπνος είναι το στάδιο όπου ο οργανισμός «επισκευάζει» τον εαυτό του. Αν και περίπου το 80% των ενηλίκων καταφέρνει να φτάσει στο επίπεδο non-REM του ύπνου εντούτοις μόλις για το 20% αυτών ο ύπνος είναι τόσο βαθύς ώστε να οδηγήσει στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης που χρησιμοποιείται από το σώμα για την «επισκευή» του, επανορθώνοντας ιστούς και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. «Ο βαθύς ύπνος μειώνεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος αλλά η μείωση εμφανίζεται νωρίτερα στους άνδρες – ξεκινώντας μεταξύ των ηλικιών 20 και 30 – ενώ στις γυναίκες ξεκινά μία δεκαετία αργότερα», εξηγεί η Δρ. Driver. H έλλειψη του τονωτικού βαθέος ύπνου οδηγεί στην ταχύτερη γήρανση των ανδρών ενώ βοηθά ακόμα και στην επεξήγηση του γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Αϋπνία: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στις γυναίκες
Η αϋπνία συναντάται κατά 50% περισσότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στους συλλογισμούς και την ανησυχία κάτι που κρατά σε διαρκή λειτουργία τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αϋπνία. Επιπρόσθετα η αιτία εδράζεται και σε βιολογικές διαφορές όπως ο έμμηνος κύκλος, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η εμμηνόπαυση. Τέλος μέρος της ευθύνης έχουν και οι γυναικείες ορμόνες που συχνά υπονομεύουν τον ύπνο.
Τα πρωτεία στο ροχαλητό
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες για τις διαταραχές του ύπνου φαίνεται ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των γυναικών που ροχαλίζουν και τείνουν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους άνδρες, Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση σε παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Ο ανεπαρκής ύπνος βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι πιο επιβλαβής στις γυναίκες από ότι στους άνδρες επιφέροντας ακόμα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης που εξέτασε τη σχέση μεταξύ ύπνου και αρτηριακής πίεσης κατέδειξε πως ο κακής ποιότητας ύπνος συσχετίζεται με την υπέρταση. Παρόμοια ευρήματα είχαν εντοπιστεί ακόμα και όταν γυναίκες κατάφερναν να επιτύχουν τις συνιστώμενες ώρες επτά με εννέα ώρες ύπνου. Οι ερευνητές πιστεύουν πως ακόμα και τα ηπιότερα προβλήματα ύπνου σχετίζονται με τον κίνδυνο φλεγμονής στον οργανισμό των γυναικών και την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο από τους άνδρες
Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι γυναίκες κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ σε αντίθεση με τους άνδρες, γεγονός που αποδίδεται σε διαφορές στο βιολογικό τους ρολόι. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 ο καθηγητής Jim Horne από το Πανεπιστήμιο Loughborough εντόπισε ότι οι γυναίκες κοιμούνται 20 λεπτά περισσότερο τους άνδρες λέγοντας πως αυτό οφείλεται στους πολυπράγμονες γυναικείους εγκεφάλους. Στη θεωρία, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ο εγκέφαλος μέσα στη μέρα, τόσο περισσότερος ύπνος χρειάζεται και οι γυναίκες κάνοντας περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα, κουράζουν περισσότερο τον εγκέφαλό τους.