Έχει υπολογιστεί ότι μέχρι την ηλικία των 75 ετών θα έχουμε περάσει κατά μέσο όρο 200-250 κρυολογήματα. Αλήθεια εσείς πόσα γνωρίζετε για το κρυλόγημα;
Για να περάσει δεν χρειάζεται αντιβίωση. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιό και όχι από μικρόβιο οπότε η λήψη αντιβίωσης (η οποία καταπολεμά τα μικρόβια) δεν χρειάζεται. Εάν όμως μετά το πέρας μιας εβδομάδας τα συμπτώματα όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει αλλά έχουν επιδεινωθεί τότε είναι πιθανό να έχει προκληθεί βακτηριακή επιμόλυνση και στην περίπτωση αυτή ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντιβίωση, μετά την κλινική εξέταση.
Προκαλείται από περισσότερους από 150 διαφορετικούς ιούς. Οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι εκατοντάδες γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή τους, σε αντιδιαστολή με τους τρεις τύπους του ιού της γρίπης, όπου ανάλογα με το ποιος αναμένεται να «χτυπήσει» οι επιστήμονες σχεδιάζουν το πιο αποτελεσματικό αντιγριπικό.
Δεν αρρωσταίνουμε από το κρύο. Οι χειμωνιάτικες ιώσεις μπορεί να έχουν εποχικό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προκαλούνται από το κρύο. Ο κρύος καιρός όμως δημιουργεί όμως ευνοϊκές συνθήκες για την διασπορά των ιών, τόσο μειώνοντας τοπικά την πρώτη γραμμή άμυνας στο ρινικό βλεννοκροσσωτό επιθήλιο, όσο και μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί.
Μετά από ένα κρυολόγημα μπορεί να κρυολογήσετε ξανά. Με δεδομένο ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος είναι αναρίθμητοι δεν αποκλείεται αφού περάσουμε ένα κρυολόγημα στη συνέχεια να αρρωστήσουμε εκ νέου εξαιτίας ενός άλλου ιού.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν...Εάν μετά από πέντε μέρες το συνάχι μας δεν έχει υποχωρήσει, αλλά αντίθετα η κατάστασή μας έχει επιδεινωθεί τότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό. Είναι πιθανό η ίωση να έχει εξελιχθεί σε μικροβιακή λοίμωξη.