Τη δυνατότητα ιατρικής αποκατάστασης σε άτομα που είναι καθηλωμένα στο κρεβάτι λόγω διαφόρων παθήσεων καθώς και σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παρέχει η ανθρωποφυγόκεντρος. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία χρησιμοποιείται στα εργαστήρια της NASA και της ESA για την πρόληψη και των αντιμετώπιση των προβλημάτων σε αστροναύτες, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη βαρύτητας κατά την παραμονή τους στο διάστημα.

Μία τέτοια συσκευή κατασκευάστηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (GASMA-SR), και το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης (AeMC) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ. Η συσκευή κατοχυρώθηκε με πατέντα το περασμένο καλοκαίρι και θα εφαρμοστεί σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους που χρήζουν αποκατάστασης.

Επικαλούμενη αποτελέσματα ιατρικών μελετών, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής-Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδέλη εξηγεί ότι η εφαρμογή της ανθρωποφυγοκέντρου στον άνθρωπο ωφελεί στην βελτίωση του καρδιαγγειακού, του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, του αιθουσαίου συστήματος βελτιώνοντας την αστάθεια βάδισης και αυξάνοντας την αερόβια ικανότητα για άσκηση.

Οι παθήσεις οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από την ανθρωποφυγόκεντρο είναι:

  • νοσήματα μυοσκελετικού (κακώσεις, μυοπάθειες, οστεοπόρωση, σύνδρομα κινητικού νευρώνα κ.λπ.),
  • νευρολογικά νοσήματα (εγκεφαλικά επεισόδια, νευροπάθειες, εγκεφαλική παράλυση κ.λπ.),
  • μεταβολικά νοσήματα (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης κλπ.),
  • διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος (αστάθεια βάδισης, πτώσεις ηλικιωμένων κ.λπ.),
  • τραυματικές κακώσεις αθλητών για γρήγορη αποκατάσταση,
  • καρδιολογικά νοσήματα (ορθοστατική υπόταση κ.λπ.),
  • αναπνευστικά νοσήματα (διαταραχές ύπνου, ΧΑΠ, κ.λπ.) και
  • αιματολογικά νοσήματα.

«Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον έχει το ερέθισμα της βαρύτητας. Αν δεν υπάρχει βαρύτητα οι υποδοχείς του οργανισμού δεν μπορούν να διεγερθούν, δεν μπορούν να συντονιστούν οι κινήσεις, ούτε να εκκριθούν οι ορμόνες. Ως φορέας αεροδιαστημικής είχαμε ασχοληθεί με το διάστημα και ξεκινήσαμε την ανθρωποφυγόκεντρο με την Ιωάννα Βερνίκου, η οποία ήταν διευθύντρια Βιοεπιστημών της NASA, προκειμένου να βοηθήσουμε την αποκατάσταση των αστροναυτών. Είδαμε ότι αυτό που παθαίνουν οι αστροναύτες στο διάστημα, λόγω της έλλειψης βαρύτητας, το παθαίνουν και όσοι κάνουν καθιστική ζωή ή είναι κατακεκλιμένοι και δεν μπορούν να κινηθούν και να ασκηθούν. Μετά από έρευνα που έγινε και στην προσομοίωση του διαστήματος και στους αστροναύτες είδαμε ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης είναι η φυγόκεντρος σε συνδυασμό με την άσκηση. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά στην Ευρώπη για ιατρική χρήση σε ασθενείς, την ανθρωποφυγόκεντρο η οποία είναι πιο απλή κατασκευή που δεν κοστίζει πολλά χρήματα και μπορεί να εφαρμοστεί στο ευρύτερο κοινό. Πιστεύω ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να μπει στη ζωή όλων, ξεκινώντας από τα κέντρα αποκατάστασης που μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ τους ασθενείς τους και στη συνέχεια σε κάποια μεγάλα κέντρα αλλά αυτό θα αργήσει λίγο. Ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί άμεσα, η έρευνα που θα κάνουμε είναι πάρα πολύ σημαντική για να λύσουμε πολλά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αστάθεια βάδισης, διαταραχές ύπνου κ.λπ.», συμπληρώνει η κ. Κουρτίδου-Παπαδέλη σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.