Περνώντας χρόνο στη φύση μπορεί να μειωθεί η εποχική θλίψη που συνήθως «χτυπάει» αυτή την εποχή καθώς η μέρα μικραίνει, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων και τη Βρετανική Δασολογική Εταιρία.
Επιφανείς ειδικοί μας συμβουλεύουν να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες στην εξοχή, το δάσος και τη φύση γενικότερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα για να βελτιωθεί η ψυχική μας υγεία.
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι βόλτες στο δάσος μπορούν να τονώσουν την κοινωνική, ψυχική και σωματική υγεία. Επίσης το περπάτημα στη φύση βελτιώνει την αντιληπτική λειτουργία και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Περνώντας χρόνο στη φύση, συμπεριλαμβανομένων των δασών, μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία» σχολιάζει ο Δρ. Alan Kellas ψυχίατρος και μέλος της Επιτροπής Αειφορίας του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων.
«Οι αισθήσεις μας εμπλέκονται διαφορετικά, η προσοχή μας αλλάζει, αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντός μας, η διάθεσή μας ηρεμεί αν είμαστε αγχώδεις ή ανεβαίνει αν είμαστε θλιμμένοι, ξυπνάει η φαντασία μας και αποκτούμε μια διαφορετική οπτική της ζωής, των σχεδίων και των προβλημάτων μας» εξηγεί ο Δρ. Kellas.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι υπάρχει μια ονομασία για την θεραπευτική βόλτα στο δάσος, το forest bathing. Ο όρος «forest bathing» ή shinrin-yoku επινοήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση το 1982, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους Ιάπωνες να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να μειώσουν τα επίπεδα του στρες.
Η λογική του περιστρέφεται γύρω από το ήρεμο περπάτημα στο δάσος και την εξερεύνηση στη φύση με τη συμμετοχή όλων μας των αισθήσεων. Δεν πρόκειται για πεζοπορία, αλλά για αργή περιπλάνηση, σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές και αποβολή όλων των αρνητικών σκέψεων από το μυαλό μας. Aκούγεται πολύ ποιητικό, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ απολαυστικό με αποδεδειγμένα οφέλη υγείας.