Η Kate Middleton, η περιπέτεια της οποίας με τον καρκίνο έχει ήδη γίνει γνωστή από την ίδια τον Μάρτιο του 2024, μοιράστηκε μέσα από τα social media την πίστη της στη θεραπευτική δύναμη της φύσης και της τεχνικής του forest bathing. Η τεχνική αυτή, που προέρχεται από την Ιαπωνία, είναι η διαδικασία του ήρεμου περπατήματος στο δάσος, με στόχο να συνδεθούμε με τη φύση και να ενισχύσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε, τραβηγμένη από τον εξάχρονο γιο της, πρίγκιπα Louis, τη δείχνει να στέκεται πάνω από ένα πεσμένο δέντρο, σε ένα ομιχλώδες δάσος. Η ανάρτηση περιέχει και μία δεύτερη φωτογραφία, με εμπνευσμένο απόσπασμα, υπογεγραμμένο από την ίδια την Κate, το οποίο λέει: «Μην ξεχνάτε να φροντίζετε όλα όσα είναι πέρα από την ασθένεια». Αυτή η ανάρτηση επανέφερε το ενδιαφέρον για το forest bathing και τις ευεργετικές του επιδράσεις για την υγεία, ειδικά σε σχέση με τον καρκίνο.

Τι είναι το forest bathing;
Το «forest bathing», ή «shinrin-yoku» όπως είναι γνωστό στην Ιαπωνία, δεν είναι μια απλή βόλτα στο δάσος. Πρόκειται για μια μεθόδο που ενθαρρύνει το ήρεμο περπάτημα μέσα στο δάσος, με στόχο να απορροφήσουμε πλήρως τα ερεθίσματα της φύσης – τις μυρωδιές, τους ήχους, τα χρώματα και τις υφές του δάσους. Οι υποστηρικτές αυτής της πρακτικής πιστεύουν ότι αυτή η άμεση σύνδεση με τη φύση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Kate Middleton είναι γνωστή για την αγάπη της για τη φύση. Πριν από την ανακοίνωση της διάγνωσης της με καρκίνο,  είχε ήδη εκφράσει αυτή της την αγάπη χρησιμοποιώντας το forest bathing ως έμπνευση για τον σχεδιασμό ενός κήπου για το Chelsea Flower Show το 2019. Ο κήπος είχε θέμα την «Επιστροφή στη φύση» και είχε σχεδιαστεί για να αναδείξει τα οφέλη της φύσης στην υγεία του ανθρώπου.

Σχετικά με αυτή την εμπειρία, η Kate είχε δηλώσει: «Πιστεύω ότι το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όταν είμαστε μικροί μπορεί να παίξει ρόλο στο να τεθούν τα θεμέλια για να γίνουν τα παιδιά ευτυχισμένοι, υγιείς ενήλικες». Μάλιστα, η ίδια υπερασπίστηκε την πρακτική του «forest bathing», δηλώνοντας ότι η επαφή με τη φύση έχει θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία.

Τα επιστημονικά oφέλη του forest bathing
Ενώ το περπάτημα γενικά προσφέρει προφανή οφέλη στην υγεία, μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι το forest bathing προσφέρει επιπλέον ευεργετικά αποτελέσματα, με κάποιους να προτείνουν ότι θα έπρεπε να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραμονή σε δασικές περιοχές μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, της διάθεσης και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nippon στο Tokyo υποδεικνύει ότι το «λουτρό» στο δάσος μπορεί να έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικότερα στα κύτταρα – φονείς, που προστατεύουν τους ιστούς από ιούς και τον σχηματισμό όγκων. Οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων κατά την εβδομάδα μετά την επίσκεψη στο δάσος, με τα θετικά αποτελέσματα να διαρκούν για έναν μήνα μετά.

Άλλη έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να έχει οφέλη στη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ασθενών από τις επιπλοκές της θεραπείας. Σε ξεχωριστή μελέτη, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Chiba της Ιαπωνίας μέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού σε εθελοντές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στην πόλη, επαναλαμβάνοντας τις μετρήσεις μετά από 30 λεπτά στο δάσος. Οι υποστηρικτές της μεθόδου αναφέρουν επίσης ότι η ένταξη του forest bathing στο εθνικό πρόγραμμα υγείας της Ιαπωνίας είναι εν μέρει ο λόγος που η χώρα καταγράφει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων στον κόσμο.

Μια μελέτη ακόμα έδειξε ότι μια δίωρη συνεδρία forest bathing την βδομάδα αρκούσε για να μειώσει το άγχος σε ασθενείς. Οι επιστήμονες, ερευνώντας περαιτέρω, προσπαθούν να κατανοήσουν αν υπάρχουν ιδιαίτερες ιδιότητες της μεθόδου. Μία θεωρία αναφέρει ότι οι φυτονκίδες, οι οργανικές ενώσεις που εκλύονται από τα δέντρα για να τα προστατεύσουν από παράσιτα και ασθένειες, μπορεί να ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Από την άλλη, άλλες εξηγήσεις είναι πιο απλές, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε φυσικά περιβάλλοντα και μόνο τα τελευταία χρόνια η ζωή στις πόλεις έγινε ο κανόνας. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, το να επιστρέφουμε στη φύση μέσω του «λουτρού στο δάσος» μπορεί να λειτουργεί σαν μια φυσική επαναφορά του οργανισμού μας στο εξελικτικό του πρότυπο.

 

Διαβάστε επίσης

Μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία έχουν όσοι μεγάλωσαν κοντά στη φύση

Η εναλλακτική μέθοδος που μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη διάθεση

Στρες: Η θεραπευτική κίνηση που ηρεμεί το μυαλό και βελτιώνει την ψυχική υγεία