Το βόειο πρωτόγαλα γνωστό και ως «υγρός χρυσός», έχει αναδειχθεί ως η τελευταία τάση ευεξίας, καθώς πολλοί το θεωρούν ένα πανίσχυρο συμπλήρωμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υποστήριξη της φυσικής κατάστασης. Ενώ το παραδοσιακό αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα γαλακτοκομικής προέλευσης έχουν γνωρίσει πτώση στην κατανάλωσή τους λόγω της δημοτικότητας των φυτικών εναλλακτικών (όπως το γάλα βρώμης και αμυγδάλου), το βόειο πρωτόγαλα φαίνεται να επανακάμπτει και να κερδίζει έδαφος.
Συγκεκριμένα, η δημοφιλία του ενισχύεται από τη χρήση και τις συστάσεις από διάσημους «fitfluencers» όπως η Kourtney Kardashian Barker και η Gwyneth Paltrow, οι οποίοι το προωθούν ως θαυματουργό συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της ευεξίας. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά του, οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τα πραγματικά οφέλη του, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η χρήση του.
Τι είναι το βόειο πρωτόγαλα
Πρόκειται για το πρωτόγαλα που παράγουν οι αγελάδες μετά τον τοκετό. Πρόκειται για ένα πηχτό, κολλώδες υγρό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και αντισώματα, που βοηθά τα νεογέννητα μοσχαράκια να αναπτύξουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και το πρωτόγαλα παράγεται από όλες τις θηλάζουσες μητέρες, περιλαμβανομένων των ανθρώπων, το πρωτόγαλα των αγελάδων έχει αναδειχθεί σε δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής λόγω της πλούσιας σύνθεσής του.
Η δημοτικότητα του βοοειδούς πρωτογάλακτος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έντονης προώθησής του από «fitfluencers» και διάσημες προσωπικότητες της ευεξίας. Το προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί κυρίως σε μορφή σκόνης για ανάμιξη σε ροφήματα, έχει διαφημιστεί για τις υποτιθέμενες θετικές του επιπτώσεις στη μυϊκή ανάπτυξη, την αποκατάσταση μετά από άσκηση, καθώς και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι υποστηρικτές
Για την διαιτολόγο Carolyn Williams το βόειο πρωτόγαλα έχει πολλά οφέλη, όπως η ενίσχυση της δύναμης, η βελτίωση της υγείας του εντέρου και η μείωση των φλεγμονών. Όπως αναφέρει, το συμπλήρωμα βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων, ενώ βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα.
Επίσης η παιδίατρος Sarah Rahal, αναφέρει ότι συμμετέχει σε έρευνες για την διερεύνηση των ωφελειών του προϊόντος. Σε μία εκ των ερευνών μάλιστα το 86% των συμμετεχόντων ανέφεραν ανακούφιση από το φούσκωμα και το 80-87% βελτίωση στην αντοχή, την μυική ενδυνάμωση και την αποκατάσταση μετά από άσκηση.
Αντιδράσεις και ανησυχίες από τους ειδικούς
Παρά την υποστήριξη από διασημότητες και κάποιους ειδικούς, οι ανησυχίες γύρω από τη λήψη βόειου πρωτογάλακτος δεν είναι αμελητέες. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του. Η Beth Czerwony, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic, προειδοποιεί για πιθανές γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως ναυτία και αέρια, ενώ τονίζει ότι τα συμπληρώματα, όπως το βόειο πρωτόγαλα, δεν ελέγχονται αυστηρά από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ). Η έλλειψη ρύθμισης μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή παραπλανητική πληροφόρηση για την ποιότητα και τα συστατικά του προϊόντος.
Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), ο διεθνής οργανισμός που ελέγχει τις πρακτικές ντόπινγκ στους αθλητές, προειδοποιεί τους αθλητές να αποφύγουν τη χρήση βόειου πρωτογάλακτος λόγω της παρουσίας υψηλών επιπέδων της ορμόνης IGF-1 (Insulin-Like Growth Factor 1), η οποία μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών ντόπινγκ.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση βόειου πρωτογάλακτος περιλαμβάνουν επιπλοκές λόγω ορμονών, όπως η IGF-1, που ενδέχεται να είναι καρκινογόνος καθώς έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ή του προστάτη. Επίσης, υπάρχει η ανησυχία για πιθανή μόλυνση του προϊόντος από μολυσμένα μέρη των ζώων. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για μετάδοση ασθενειών μέσω του βόειου πρωτογάλακτος, οι ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη προσεκτικής επεξεργασίας και ελέγχου του προϊόντος.
Το βόειο πρωτόγαλα φαίνεται υποσχόμενο για τη φυσική κατάσταση και την υγεία του εντέρου, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους από την αυθαίρετη χρήση του. Παρά τα ευεργετικά αποτελέσματα που αναφέρονται σε κάποιες έρευνες, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η ποιότητα των προϊόντων μπορεί να διαφέρει και η χρήση τους δεν είναι χωρίς κινδύνους, ειδικά για αθλητές που υπόκεινται σε έλεγχο ντόπινγκ. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού.
Τα τρόφιμα που φρενάρουν τη γήρανση και ωφελούν την υγεία – Γιατί είναι απαραίτητα μετά τα 65