Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που το σώμα μας παράγει φυσικά και παίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο του ύπνου. Γι’ αυτό και είναι γνωστή ως «ορμόνη του ύπνου». Συνήθως, τα επίπεδά της αυξάνονται όταν σκοτεινιάζει και μειώνονται το πρωί με το φως της ημέρας.
Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ατέλειωτες ώρες που περνάμε καθημερινά πίσω από μια οθόνη σε συνδυασμό με το άγχος, μπορούν να επηρεάσουν την φυσική παραγωγή της. Για αυτό και πολλοί στρέφονται σε συμπληρώματα μελατονίνης, ελπίζοντας να βρουν μια λύση για την αϋπνία ή να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Αλλά τι ακριβώς προσφέρει η μελατονίνη;
Σύμφωνα με τον Δρα Brent Bauer, ιατρικό σύμβουλο στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής της Κλινικής Mayo, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου. Αντίστοιχα, θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση και στο jet lag.
Ως προς τη λήψη των συμπληρωμάτων, ο ίδιος αναφέρει ότι θεωρείται ασφαλής για βραχυπρόθεσμη χρήση: «Σε αντίθεση με πολλά φάρμακα για τον ύπνο, η μελατονίνη είναι απίθανο να προκαλέσει συμπτώματα εξάρτησης ή να έχετε λιγότερη ανταπόκριση σε αυτήν μετά από επανειλημμένη χρήση» συμπληρώνει.
Στις πιο συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνονται:
- ο πονοκέφαλος,
- η ζάλη,
- η ναυτία,
- η ημερήσια υπνηλία.
Άλλες, λιγότερο συχνές παρενέργειες της μελατονίνης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Έντονα όνειρα ή εφιάλτες,
- βραχυπρόθεσμα συναισθήματα κατάθλιψης,
- ευερεθιστότητα,
- κράμπες στο στομάχι,
- διάρροια,
- δυσκοιλιότητα,
- μειωμένη όρεξη,
- ακράτεια ούρων τη νύχτα,
- αυξημένος κίνδυνος πτώσεων και επιληπτικών κρίσεων,
- σύγχυση ή αποπροσανατολισμός,
- μεταβολές της διάθεσης,
- μειωμένη εγρήγορση.
Επειδή η μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, μην οδηγείτε ή χρησιμοποιείτε μηχανήματα εντός πέντε ωρών από τη λήψη της, προειδοποιεί ο ειδικός.
Πώς αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα;
Ο Δρ. Bauer επισημαίνει πως, εάν λαμβάνετε άλλες αγωγές, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της μελατονίνης. Συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένους τύπους φαρμάκων, όπως:
- Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος,
- φάρμακα που εμποδίζουν τις επιληπτικές κρίσεις,
- φάρμακα αντισύλληψης.
- φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση,
- φάρμακο για το διαβήτη,
- ανοσοκατασταλτικά,
- φάρμακα που διασπώνται από το ήπαρ.
«Προτού, όμως, πάρετε συμπληρώματα μελατονίνης, συμβουλευτείτε πρώτα τον πάροχο υγείας σας, ειδικά αν έχετε οποιεσδήποτε παθήσεις ή αν παίρνετε άλλα φάρμακα» τονίζει. Όπως εξηγεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η μελατονίνη είναι κατάλληλη για εσάς και, αν ναι, ποιο είναι μια καλή επιλογή για την περίπτωσή σας.
Τέλος ο γιατρός σημειώνει πως όπως και με κάθε συμπλήρωμα, δεν υποκαθιστά τον υγιεινό τρόπο ζωής, και συνεπώς, τις καλές συνήθειες: «Στοιχεία όπως η καλή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, μια καθημερινή πρακτική νου-σώματος, η καλή υγιεινή του ύπνου, η κοινωνική σύνδεση και η πνευματικότητα δημιουργούν ένα στέρεο θεμέλιο για καλή υγεία» καταλήγει.
Αϋπνία: Η μυρωδιά που την καταπολεμά – Γιατί ένα… μπλουζάκι δίνει λύση
Αϋπνία: Το συμπλήρωμα για καλύτερο και περισσότερο ύπνο
Ποιες βιταμίνες σας λείπουν εάν κοιμάστε λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ