Τα τελευταία χρόνια, ο όρος «αυτοφροντίδα» έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αντίστοιχα διαφορετικά blogs ευεξίας απεικονίζουν απολαυστικές ημέρες σπα ή ακριβά retreats ως μεθόδους για την καταπολέμηση του άγχους και την εργασιακή εξουθένωση, το γνωστό burn out. Παρά, όμως, την δημοτικότητά της, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκομίσουν πραγματικά τα οφέλη της. Γιατί; Επειδή έχουμε χάσει την επαφή με το τι πραγματικά σημαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, επισημαίνει η Leah Marone, ψυχοθεραπεύτρια.
Η ίδια με άρθρο της στο Psychology Today, σημειώνει πως μια συγκεκριμένη πρακτική πυροδοτεί τα θετικά αποτελέσματα των πρακτικών της αυτοφροντίδας: Αντί να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας, ανατρέχουμε τα τηλέφωνά μας, «τρέχοντας» νοερά σε λίστες με τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε ή νιώθουμε ένοχοι που αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Αυτή η αποσύνδεση οδηγεί σε μια λανθασμένη ιδέα για το τι πρέπει να είναι η αυτοφροντίδα.
Η «παγίδα» της αυτοφροντίδας
Η αυτοφροντίδα συχνά παρουσιάζεται ως πολυτέλεια – κάτι που προορίζεται για ειδικές περιστάσεις ή όταν η ζωή γίνεται υπερβολικά αγχωτική. Έτσι, πέφτουμε στη λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι ακριβή. Ενώ ορισμένες δραστηριότητες ή αγορές μπορούν σίγουρα να είναι ευχάριστες, μπορούν επίσης να θέσουν ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο για το πώς υποτίθεται ότι πρέπει να μοιάζει η αυτοφροντίδα.
Η αληθινή αυτοφροντίδα, ωστόσο, δεν απαιτεί μεγάλο προϋπολογισμό ή σημαντικό χρόνο, ούτε χρειάζεται να είναι υπερβολική ή τέλεια. Η πραγματική αυτοφροντίδα έχει να κάνει με την απλότητα και την πρόθεση. Έχει να κάνει με την εύρεση μικρών, ουσιαστικών τρόπων για να επικοινωνείτε τακτικά με τον εαυτό σας, ακόμη και μέσα στις καθημερινές σας ευθύνες. Είτε πρόκειται για πέντε λεπτά για να αναπνεύσετε βαθιά, είτε για να απολαύσετε μια ήσυχη στιγμή με τον πρωινό σας καφέ, είτε για έναν σύντομο περίπατο, η αυτοφροντίδα μπορεί -και θα πρέπει- να ενταχθεί απρόσκοπτα στη ζωή σας. Όταν είστε παρόντες, ακόμη και οι απλές πράξεις αυτοφροντίδας γίνονται ισχυρά εργαλεία αναζωογόνησης.
Ζούμε σε μια εποχή όπου το multitasking εξυμνείται και η παραγωγικότητα έχει προτεραιότητα πάνω απ’ όλα. Αλλά όταν πρόκειται για την αυτοφροντίδα, αυτή η νοοτροπία μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και μπορεί να εξαλείψει οποιοδήποτε από τα πραγματικά οφέλη. Φανταστείτε να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ενώ ταυτόχρονα ελέγχετε τα emails ή κάνετε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ η πρόθεση μπορεί να είναι να χαλαρώσετε, η πραγματικότητα είναι ότι το μυαλό σας εξακολουθεί να ασχολείται με τη δουλειά ή νέες πληροφορίες. Αυτή η κατακερματισμένη προσοχή αποτρέπει τα ίδια τα οφέλη που υποτίθεται ότι παρέχει η αυτοφροντίδα, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε το ίδιο εξαντλημένοι με πριν.
Η συνέπεια είναι το κλειδί
Μια άλλη κοινή παρανόηση είναι ότι η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι χρονοβόρα ή περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές αυτοφροντίδας είναι συχνά οι πιο απλές – αυτές που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συνέπεια, όχι η πολυπλοκότητα. Σκεφτείτε μόνο πόσο καλά θα νιώσετε, εάν αφιερώσετε λίγα λεπτά καθημερινά σε πράγματα που σας ευχαριστούν. Κάνοντας την αυτοφροντίδα ένα τακτικό μέρος της ημέρας σας, χτίζετε ένα θεμέλιο ανθεκτικότητας που σας βοηθά να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και τα εσωτερικά εμπόδια, που συχνά προέρχονται από βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και συνήθειες -όπως η αυτοκριτική, οι ενοχές ή η πίεση να είναι κανείς πάντα παραγωγικός. Αυτά τα εσωτερικά εμπόδια είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η αυτοφροντίδα μπορεί να είναι πιο αγχωτική παρά αναζωογονητική. Το κλειδί για να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια είναι να τα αναγνωρίσετε ως αυτό που είναι-προστατευτικοί μηχανισμοί που πιθανότατα σας εξυπηρέτησαν με κάποιο τρόπο στο παρελθόν, αλλά τώρα σας εμποδίζουν να επιτύχετε ισορροπία και ευημερία. Η αντιμετώπιση αυτών των εσωτερικών εμποδίων σημαίνει την αμφισβήτηση της αντίληψης ότι η αυτοφροντίδα είναι πολυτέλεια και όχι αναγκαιότητα.
Είναι πιο ευτυχισμένοι όσοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Πέντε πράγματα που κάνουν και πέντε που αποφεύγουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι