Διέξοδο σε δημιουργικά χόμπι θα μπορούσαν να βρουν όλοι όσοι παλεύουν να βρουν λίγη «ζωή» μέσα στη βαρετή τους καθημερινότητα, που πλήττει και την ψυχική τους υγεία. Η νέα μελέτη στο Frontiers in Public Health, που κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ικανοποίηση της δημιουργικής μας πλευράς θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους σημαντική ώθηση στην ευεξία.

«Η χειροτεχνία και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες έδειξαν σημαντική επίδραση στην πρόβλεψη της αίσθησης των ανθρώπων ότι η ζωή τους αξίζει τον κόπο», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Helen Keyes του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin. «Πράγματι, ο αντίκτυπος της χειροτεχνίας ήταν μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο της απασχόλησης. Η χειροτεχνία όχι μόνο μας δίνει την αίσθηση του επιτεύγματος, αλλά είναι επίσης μια ουσιαστική οδός αυτοέκφρασης. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με την απασχόληση».

Ορισμένες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι συγκεκριμένες χειροτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να είναι θεραπευτικές για άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα δείγμα 7.182 συμμετεχόντων. Αυτό το ευρύ δείγμα επέτρεψε στους επιστήμονες να διερευνήσουν τον αντίκτυπο των δημιουργικών τεχνών γενικά και όχι συγκεκριμένων τεχνών, ενώ τους βοήθησε να αξιολογήσουν πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στις τέχνες πέρα από ένα ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις αισθήσεις τους ως προς την ευτυχία, το άγχος και την ικανοποίηση από τη ζωή και να δώσουν την εντύπωσή τους για το αν η ζωή αξίζει τον κόπο. Ανέφεραν, επίσης, εάν ένιωθαν μοναξιά. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την ενασχόλησή τους με τις χειροτεχνίες, το 37,4% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει μέρος σε τουλάχιστον μία χειροτεχνική δραστηριότητα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που συμμετείχαν σε τέχνες και χειροτεχνίες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και ισχυρότερη αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο. Η ενίσχυση της αίσθησης των ερωτηθέντων ότι η ζωή αξίζει τον κόπο ήταν εξίσου σημαντική με την εργασία. Ωστόσο, η ενασχόληση με τις τέχνες και τις χειροτεχνίες δεν προέβλεψε τα επίπεδα μοναξιάς. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χειροτεχνίες μπορεί να είναι μοναχικές. Γι’ αυτό, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν οι κοινωνικές πτυχές των τεχνών και των χειροτεχνιών.

«Οι επιπτώσεις στην ευημερία ήταν παρούσες ακόμη και αφού συνυπολογίσαμε πράγματα όπως η κατάσταση απασχόλησης και το επίπεδο στέρησης. Φαίνεται ότι η ενασχόληση με τη χειροτεχνία μπορεί να συμβάλει θετικά στην ευημερία σας πέρα και πάνω από αυτές τις άλλες πτυχές της ζωής σας» εξήγησε η Δρ Helen Keyes του Anglia Ruskin University, επικεφαλής συγγραφέας.

Αν και οι επιδράσεις αυτές είναι μικρές, το μέγεθός τους είναι παρόμοιο με εκείνο των κοινωνικοδημογραφικών μεταβλητών, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξουν. Συνεπώς, η αξιοποίηση των θετικών επιδράσεων των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Διαβάστε επίσης:

Το χορταστικό τρόφιμο με τις λίγες θερμίδες που «διώχνει» την κατάθλιψη

Στρες: 5 τεχνικές που νικούν το άγχος και προφυλάσσουν από την κατάθλιψη

Στρες: Επτά τρόφιμα με αγχολυτική δράση που βελτιώνουν τη διάθεση