Αν νομίζετε ότι η βελτίωση της υγείας σας απαιτεί μόνο γυμναστήριο ή βιβλία αυτοβελτίωσης, ίσως να σας ξαφνιάσει η ιδέα ότι η λύση μπορεί να βρίσκεται σε ένα μικρό τετράποδο με χαρούμενη ουρά. Η υιοθεσία ενός σκύλου δεν είναι μόνο πηγή χαράς και συντροφιάς, αλλά έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας σε πολλά επίπεδα.

Μια πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από την Talker Research και περιλάμβανε 2.000 ιδιοκτήτες σκύλων, αποκάλυψε πως οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την υγεία μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στην Αμερική, όπου περίπου 48 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν σκύλους, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η υιοθεσία ενός σκύλου μπορεί να είναι μια χρυσή ευκαιρία για βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μας.

Συναισθηματική και ψυχική υγεία με την υποστήριξη του σκύλου
Αρχικά, η συναισθηματική και ψυχική υγεία ενισχύεται σημαντικά με την παρουσία ενός σκύλου. Το 39% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο σκύλος τούς έχει βελτιώσει τη συναισθηματική τους υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκύλοι έχουν μια μοναδική ικανότητα να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Όταν νιώθουμε λυπημένοι ή καταβεβλημένοι, οι σκύλοι μάς προσφέρουν άνεση, καθώς το 69% των ιδιοκτητών αναφέρουν ότι οι σκύλοι τους τούς παρηγορούν σε δύσκολες στιγμές. Επιπλέον, το 60% αναφέρει ότι οι σκύλοι τους στέκονται δίπλα τους σε περίοδο άγχους, ενώ το 45% δηλώνει ότι οι σκύλοι τους είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν τα προβλήματά τους χωρίς κρίση.

Η ικανότητα των σκύλων να ανεβάζουν τη διάθεσή μας είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι σκύλοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση μας κατά μέσο όρο εννέα φορές την ημέρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αστεία συμπεριφορά τους (73%), τα παιχνίδια (68%), τις ικανότητες αγκαλιάς (67%) και τη συντροφιά τους στον καναπέ (64%).

Η ευεργετική επίδραση των σκύλων στην άσκηση
Όμως, η συνεισφορά των σκύλων δεν περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική και ψυχική υγεία. Η φυσική δραστηριότητα των ιδιοκτητών σκύλων ενισχύεται σημαντικά. Το 81% των ιδιοκτητών αναφέρουν ότι κάνουν περισσότερη σωματική άσκηση λόγω του σκύλου τους.

Στην πραγματικότητα, το 49% παραδέχονται ότι ο σκύλος τους είναι ο κύριος λόγος που βγαίνουν από το σπίτι και κινούνται. Οι καθημερινές βόλτες (86%), τα παιχνίδια (71%), καθώς και οι πιο δραστήριες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο (29%) και η πεζοπορία (25%) είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι σκύλοι ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα.

Το πρόσθετο όφελος από τους σκύλους
Επιπλέον, η κατοχή ενός σκύλου διδάσκει πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Το 70% των ιδιοκτητών σκύλων αναφέρουν ότι έχουν μάθει να έχουν υπομονή, ενώ άλλοι έχουν αναπτύξει ενσυναίσθηση (41%), αντοχή (36%) και ανθεκτικότητα (26%).

Τέλος, η διάσωση ενός σκύλου προσφέρει τα ίδια οφέλη για την υγεία, συν το επιπλέον πλεονέκτημα της διάσωσης μιας ζωής και της μείωσης της πίεσης στα καταφύγια ζώων. Είναι μια επιλογή που συνδυάζει τη γενικότερη υγεία με την ανθρωπιά. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο δρόμος για καλύτερη υγεία μπορεί να είναι στρωμένος με… αποτυπώματα από πατούσες;

Διαβάστε επίσης

Άνδρες: Ο χνουδωτός λόγος που αυξάνει τις πιθανότητες να βρουν σύντροφο

Σκύλοι εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό – Δείτε φωτογραφίες

Απίστευτο το πόσα «πιάνει» η μύτη του σκύλου – Μυρίζει την ασθένεια και όχι μόνο