Η αϋπνία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και, πολλές φορές, μπορεί να γίνει πραγματικά κουραστική. Η αντιμετώπισή της ποικίλει, και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν φυσικές λύσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους χωρίς να καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να προσφέρουν χαλάρωση και καλύτερο ύπνο και η διαχρονικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας δεν είναι καθόλου τυχαία. Παρακάτω θα βρείτε τρία αποτελεσματικά βότανα που θα σας ηρεμήσουν πριν τον ύπνο.

1. Ρίζα βαλεριάνας
Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα και μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως εκχυλίσματα, τσάι ή συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση, η ρίζα βαλεριάνας φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου και μπορεί να γίνει μια ασφαλής εναλλακτική λύση για την αϋπνία. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον μηχανισμό με τον οποίο το βότανο αυτό επηρεάζει τον ύπνο, καθώς και τις καλύτερες δυνατές δόσεις και παρασκευές. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία ή κράμπες στο στομάχι, αλλά αυτές είναι γενικά σπάνιες.

2. Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ήπιες ηρεμιστικές του ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την αϋπνία. Συνήθως καταναλώνεται ως τσάι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε μορφή συμπληρώματος. Έρευνες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα: μια κλινική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη από το 2011 δεν βρήκε σημαντική βελτίωση στον ύπνο των ατόμων με αϋπνία. Το χαμομήλι είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη ή αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι σε φυτά όπως η αψιθιά ή η μαργαρίτα.

3. Λεβάντα
Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στη χαλάρωση και στον ύπνο. Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της λεβάντας στον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μελέτη του 2015 εξέτασε τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στην ένταση και στις διαταραχές του ύπνου. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), εκείνοι που έλαβαν το αιθέριο έλαιο παρουσίασαν σημαντική μείωση της έντασης και βελτίωση του ύπνου. Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 δείχνουν ότι η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και έλευση του ύπνου, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση της υπνηλίας ή άλλες παρενέργειες που συχνά σχετίζονται με κατασταλτικές θεραπείες. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν η λεβάντα είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση.

Αν και τα βότανα μπορούν να προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα αυπνίας, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τα παραπάνω βότανα μπορεί να είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθειά σας για έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Διαβάστε επίσης

Δέκα τρόφιμα και βότανα που νικούν την αϋπνία

Αϋπνία: Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε τον ύπνο μας

Αϋπνία: Η εκνευριστική συνήθεια που μας κλέβει ώρες ύπνου