Η πρόληψη του καρκίνου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την ιατρική κοινότητα και πολλές μελέτες επικεντρώνονται σε νέους τρόπους για την καταπολέμηση αυτής της σοβαρής ασθένειας. Μια πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη συζήτηση γύρω από το αν η σωστή διατροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει: η διατροφή σας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι νομίζετε.

Η διατροφή ως «βρώσιμη ασπίδα»

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Screening and Prevention, αποκαλύπτει ότι η διατροφή μας μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία ενάντια στον καρκίνο. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς και σε πολυφαινόλες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 24%.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι δεν είναι μόνο τα «καλά» τρόφιμα που είναι σημαντικά, αλλά και η αποφυγή ορισμένων «κακών» τροφών. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλκοόλ, και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Αν και η πλήρης αποφυγή αυτών των τροφών δεν είναι απαραίτητη, το μέτρο είναι το «κλειδί».

Συμπληρώματα διατροφής: Η περίπλοκη αλήθεια

Αν και τα συμπληρώματα διατροφής είναι δημοφιλή ως λύση για την πρόληψη του καρκίνου, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι πανάκεια. Ορισμένα συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο, και ορισμένα αντιοξειδωτικά, μπορεί να προσφέρουν προστασία όταν χρησιμοποιούνται σε σωστές δόσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η έρευνα συνιστά να προτιμάμε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από ολόκληρες τροφές αντί να βασιζόμαστε σε συμπληρώματα, καθώς τα τρόφιμα παρέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που δρουν συνδυαστικά προς όφελος της υγείας.

Μια από τις σημαντικές επισημάνσεις της μελέτης είναι ότι η διατροφή είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ της πρόληψης του καρκίνου. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να συνδυάζεται με άλλες υγιείς συνήθειες, όπως η τακτική άσκηση, η διατήρηση υγιούς βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος. Αυτοί οι παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Διατροφογενετική: Το μέλλον της πρόληψης
Η μελέτη προσεγγίζει επίσης το ενδιαφέρον πεδίο της διατροφογενετικής, δηλαδή της αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιδίων μας και των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε. Αυτή η νέα κατεύθυνση της έρευνας υποδηλώνει ότι, στο μέλλον, θα μπορούμε να έχουμε εξατομικευμένες διατροφικές μεθόδους βασισμένες στα γενετικά μας χαρακτηριστικά, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνει ένας ογκολόγος καθημερινά για να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου

Καρκίνος: Τι να αλλάξουμε στη διατροφή μας για να προστατευτούμε

Φυτικές ίνες: Ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιακής νόσου