Μια νέα τάση που «σαρώνει» το TikTok προκαλεί τους χρήστες να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους κατά μέτωπο, θέτοντας σκόπιμα τους εαυτούς τους σε καταστάσεις όπου κινδυνεύουν με κοινωνική απόρριψη. Το σχετικό hashtag της τάσης που έγινε γνωστή ως «θεραπεία απόρριψης» μετρά ήδη πάνω από 63 εκατομμύρια προβολές και χαιρετίζεται ως μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους.

Η θεραπεία απόρριψης περιλαμβάνει τη σκόπιμη αναζήτηση καταστάσεων με υψηλό ενδεχόμενο απόρριψης, όπως το να δώσετε σε έναν άγνωστο τον αριθμό του τηλεφώνου σας ή να ζητήσετε από κάποιον να σας κεράσει φαγητό. Η ιδέα είναι να αγκαλιάσετε τη δυσφορία της πιθανής απόρριψης ως έναν τρόπο να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Ορισμένοι από τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας ισχυρίζονται ήδη ότι η θεραπεία απόρριψης έχει αλλάξει τη ζωή τους, ενώ άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η θεραπεία απόρριψης δεν έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, αλλά πρόκειται περισσότερο για μια μέθοδο αυτοβοήθειας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Καναδό επιχειρηματία Jason Comely, ο οποίος δημιούργησε μια τράπουλα με κάρτες προτάσεων για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν την απόρριψη. Η ιδέα έγινε αργότερα δημοφιλής από τον επιχειρηματία και ομιλητή Jia Jiang. Το πρόγραμμά του με τίτλο «100 Days of Rejection Therapy» κατέγραφε τις εμπειρίες του από την εσκεμμένη αναζήτηση της απόρριψης κι έγινε viral στο YouTube το 2012.

Ο Jiang εξηγεί: «Αν φοβάσαι την απόρριψη, συχνά αφήνεις τον φόβο της απόρριψης να σου υπαγορεύσει τι θα κάνεις. Απορρίπτετε τον εαυτό σας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το κάνουν οι άλλοι».

@maureensmarketingI ate dinner with strangers♬ Sun – Adrian Berenguer

Μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση της δημοτικότητας της μεθόδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πρόκειται απλώς για μια επανασυσκευασμένη εκδοχή της θεραπείας έκθεσης χωρίς εποπτεία. Σύμφωνα με την δρ. Lily Brown, διευθύντρια έρευνας στο Κέντρο Θεραπείας και Μελέτης του Άγχους του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, πρόκειται για μια καθιερωμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους. «Τους δημιουργούμε τρόπους να αντιμετωπίσουν την απόρριψη», εξηγεί και συνεχίζει: «Στόχος είναι να δείξουμε ότι η απόρριψη είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και συνήθως λιγότερο συχνό απ’ ό,τι φοβούνται οι άνθρωποι».

@maddie.cleary not my best work but we’ll get them tmrw 🫡 #rejectiontherapy #immunetofear ♬ original sound – Maddie Cleary

Η θεραπεία έκθεσης συνήθως περιλαμβάνει μικρά, διαχειρίσιμα βήματα, όπως το να ζητάτε οδηγίες για έναν προορισμό και γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός αδειούχου θεραπευτή. Αυτή η επαγγελματική υποστήριξη διασφαλίζει ότι οι ασθενείς εκτίθενται στην απόρριψη με ελεγχόμενο, ασφαλή τρόπο.

Αντίθετα, η θεραπεία απόρριψης όπως εφαρμόζεται από τους χρήστες του TikTok δεν διαθέτει αυτό το επαγγελματικό πλαίσιο, γεγονός που μπορεί καταστεί επικίνδυνο. Γι’ αυτό, οι ειδικοί παροτρύνουν όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη θεωρία απόρριψης να το κάνουν με προσοχή, ώστε να αποφύγουν τον πιθανό κίνδυνο συναισθηματικής βλάβης. Χωρίς επαγγελματική επίβλεψη, η μέθοδος μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις, ειδικά αν τα άτομα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα να διαχειριστούν την απόρριψη που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Απόρριψη: Γιατί τη φοβόμαστε – Πώς θα ξεπεράσουμε το φόβο

Η επικίνδυνη μόδα του Τik Tok που μπορεί να βλάψει τους νεφρούς

Η νέα τάση στο fitness που κάνει θραύση στο TikTok – Ποια είναι τα οφέλη της