Από τη Billie Eilish στη Μαρίνα Σάττι, τα -τεράστια ενίοτε- χτιστά με τζελ ή ακρυλικό νύχια συγκαταλέγονται αδιαμφισβήτητα στις πλέον δημοφιλείς τάσεις. Πρόκειται για ακμάζουσα βιομηχανία από την οποία δεν λείπει η σκοτεινή πλευρά. Όπως αναφέρει σε άρθρο στο The Conversation o Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, «δίνουν την αίσθηση αυτοφροντίδας, μπορούν όμως να καταστρέψουν τα υγιή, φυσικά νύχια ή και να προκαλέσουν ακόμη απροσδόκητα προβλήματα υγείας σε μια μικρή μερίδα των ατόμων που τα επιλέγουν».
Στις συνέπειες και πιθανούς κινδύνους από τα τεχνητά νύχια, χτιστά ή ψεύτικα, περιλαμβάνονται:
- επαφή με επικίνδυνες ουσίες· οι κόλλες νυχιών αποτελούν συνήθως μείγμα αλκοόλης, κυανοακρυλικών ενώσεων, ακρυλικών μεθυλεστέρων και φορμαλδεΰδης –γνωστής καρκινογόνου ουσίας-, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και δερματίτιδα έως εγκαύματα, σύμφωνα με αναφορές για κόλλα νυχιών που χύθηκε σε ρούχα και έκαψε το δέρμα κάτω από το ύφασμα.
- ψευδοψωριασικά νύχια από την παρατεταμένη χρήση τζελ και ακρυλικού· προκαλείται υπονύχια υπερκεράτωση (υπερπαραγωγή επιδερμικών κυττάρων κάτω από το νύχι), που μοιάζει με τα κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα της ψωρίασης.
- αλλεργικές αντιδράσεις· πολλά άτομα με ψευδο-ψωριασικά νύχια θα βγουν θετικά σε αλλεργικά τεστ για πολυμεθακρυλικό μεθύλιο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλεργία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που προκαλείται μόνιμη απώλεια των νυχιών [ονυχόλυση]. Άλλοι υποφέρουν από περιφερική νευροπάθεια –μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα- κάποιες φορές μόνιμα».
Κίνδυνος καρκίνου
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος όπου οι λαμπτήρες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας για τα νύχια, τα γνωστά «φουρνάκια», μάλλον δεν ήταν άμοιρα ευθυνών, αναφέρει ο καθηγητής.
Η σκλήρυνση του τζελ στα νύχια γίνεται με χρήση ειδικών στεγνωτήρων υπεριώδους ακτινοβολίας UVA, μέσω του πολυμερισμού, ο οποίος προκαλεί τη συγκόλληση των μορίων του τζελ μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα στερεό στρώμα χρώματος που δεν σπάει ή φθείρεται εύκολα. «Δεδομένου ότι το μανικιούρ επαναλαμβάνεται ανά λίγες εβδομάδες -και χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά για να σκληρύνει το υλικό- αυξάνεται σημαντικά η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVA» λέει ο Taylor εξηγώντας πως η ράχη των χεριών είναι πιθανώς ένα από τα πιο ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία μέρη του σώματος, όσο και απροστάτευτο από τα ρούχα -«και ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία που οι άνθρωποι ξεχνούν να εφαρμόσουν αντηλιακό».
Για μεγαλύτερη προστασία κατά το μανικιούρ, ο καθηγητής συστήνει την εφαρμογή αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας στη ράχη του χεριού 30 λεπτά πριν από το ραντεβού είτε σκούρα γάντια χωρίς δάχτυλα.
Αδύναμα και εύθραυστα νύχια
Κατά την αφαίρεση των τεχνητών νυχιών θα απομακρυνθούν και στρώσεις από το φυσικό νύχι, όπως τα κερατινικά στρώματα, αφήνοντάς το αδυνατισμένο και εύθραυστο, πολύ συχνά με λευκό χρώμα (ψευδολευκονυχία). Επιπλέον, πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση, όπως το ασετόν για το τζελ, μπορεί να ξηράνει το νύχι και το δέρμα γύρω από αυτό, και να εισχωρήσει ακόμα στην κυκλοφορία του αίματος.
Κατά το μανικιούρ μπορεί να προκληθεί τραυματική ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού) με κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής και εν τέλει παρωνυχίας, επώδυνης λοίμωξης με έκκριση πύου που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη της ρίζας του νυχιού, παραμόρφωση και, εφόσον η συντηρητική αγωγή αποτύχει, να χρειαστεί αφαίρεση του νυχιού ή και της ρίζας του.
Τέλος, η διατήρηση ψεύτικων νυχιών για μεγάλα διαστήματα αυξάνει την υγρασία κάτω από το νύχι, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για μυκητιάσεις. «Συχνά, οι αλλαγές στην εμφάνιση του φυσικού νυχιού που προκαλούνται από μυκητιασική μόλυνση κρύβονται κάτω από τα ακρυλικά, με συνέπεια η μόλυνση να προχωρά παραμένοντας απαρατήρητη» εξηγεί ο καθηγητής.
@ygeiamou.grΤα όμορφα ακρυλικά και τζελ νύχια δεν είναι απαραιτήτως φιλικά προς την υγεία – Ένας καθηγητής απαριθμεί τους κινδύνους για το δέρμα και όχι μόνο
Αποικίες βακτηρίων
Τζελ, ακρυλικά και απλό βερνίκι απαγορεύονται σε δομές υπηρεσιών υγείας, επειδή κάτω από τα νύχια και τις στρώσεις βερνίκι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για βακτήρια που μπορεί να μεταφερθούν από το προσωπικός στους ασθενείς.