Αν ξέρετε -ή πιστεύετε- ότι δεν έχετε την καλύτερη σχέση με την ενυδάτωση και το καλοκαίρι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το παρακάτω απλό τεστ τριών δευτερολέπτων.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τσιμπήσετε το δέρμα στη ράχη του χεριού, στην κοιλιά ή στο στήθος, λίγο πιο κάτω από την κλείδα, και να το κρατήσετε ανάμεσα στα δυο σας δάχτυλα για τρία δευτερόλεπτα. Εάν το δέρμα επανέλθει άμεσα στην αρχική του κατάσταση μόλις το αφήσετε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν πάλι μείνει ζαρωμένο και επανέλθει με βραδύτερο ρυθμό, πρόκειται για ένδειξη αφυδάτωσης.

Photo: Shutterstock

Το τεστ που εξετάζει τη σφριγηλότητα και ελαστικότητας του δέρματος, γνωστό ως έλεγχος της δερματικής σπαργής ή skin turgor test στα αγγλικά, είναι ένα σύνηθες τεστ που έφερε ξανά στο προσκήνιο του TikTok η Dana Brems, ποδίατρος από το Λος Άντζελες, όταν απάντησε τον περασμένο Απρίλιο σε παλιότερο βίντεο του TikToker Remus Bujor. Εκεί, ο Bujor τσιμπούσε το δέρμα στα δάχτυλά του και εξηγούσε πότε το δέρμα μαρτυρούσε επαρκή ή ανεπαρκή ενυδάτωση.

@footdocdana How’d you do on this test?! 🎥 @Remus Bujor #doctor #doctorreacts #doctorsoftiktok #learnsomethingnew #medical #surgery #medicalvideos #doctors #podiatry #podiatrist #footsurgeon #surgeon #surgeons #nurse #nurses #healthcare #scrublife #medicalhumor #scrubslife #podiatric #medicine #greenscreenvideo #greenscreen ♬ original sound – carleyisconfused

Στο βίντεό της, που μετρά περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια προβολές, εξηγεί πως «όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, το δέρμα σας έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και επανέρχεται γρήγορα στο αρχικό του σχήμα αφού το τσιμπήσετε. Αντίθετα, η αφυδάτωση οδηγεί σε μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και σε πιο αργή επαναφορά στο φυσιολογικό».

Η ενυδάτωση βοηθά το δέρμα να διατηρήσει το κολλαγόνο, πρωτεΐνη που υποστηρίζει τη δομή και ανθεκτικότητα του δέρματος, των μυών και των οστών. Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του, η οποία ωστόσο μειώνεται με την ηλικία, ανεξάρτητα από το πόσο νερό πίνετε.

Άλλα σημάδια αφυδάτωσης είναι η έντονη μυρωδιά των ούρων και η ούρηση λιγότερες από τέσσερις φορές την ημέρα, το αίσθημα δίψας, η ζάλη, η κόπωση, η ξηροστομία, οι πονοκέφαλοι, οι αδύναμοι μύες και η δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Αφυδάτωση; Πέντε τρόφιμα που μας ξεδιψούν περισσότερο από το νερό

Αφυδάτωση: Πόσο επηρεάζει τη μνήμη και την προσοχή

Πέντε λόγοι που νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι – Πώς να τους διορθώσετε