Από τη ρουτίνα της άσκησης μέχρι την καθημερινή διατροφή και τη διαχείριση του στρες, ο Δρ Suneel Kamath, ογκολόγος στην Cleveland Clinic αποκαλύπτει τις πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική μας υγεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης του καρκίνου.

Υγιεινή διατροφή

Για την πρόληψη του καρκίνου, θεωρείται υψίστης σημασίας όχι μόνο η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και η θρεπτική διατροφή που διατηρεί σταθερό το βάρος: «Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση του καρκίνου, σίγουρα η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα ήταν το σπουδαιότερο» επισημαίνει ο Δρ Suneel Kamath,

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια θρεπτική και υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, όπως την υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και αντίστοιχα, μικρότερη κατανάλωση κρέατος και ειδικότερα κόκκινου. Είναι σημαντικό εξίσου να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και σακχαρούχων τροφίμων και ποτών: «Όλα με μέτρο. Νομίζω ότι μπορείτε να ενδώσετε στις γλυκές λιχουδιές, αλλά με φειδώ» αναφέρει σχετικά ο Δρ Kamath.

Αλκοόλ με μέτρο 

Περιορίζοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται εξίσου τόσο η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλά και η υποτροπή του καρκίνου: «Δυστυχώς, τα ερευνητικά ευρήματα δεν συμπεραίνουν κάποια ασφαλή ποσότητα αλκοόλ», σημειώνει ο Δρ Kamath.

Παραμένει σωματικά δραστήριος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Η τακτική άσκηση θεωρείται ένα ακόμα εύκολο και φυσικό προληπτικό μέτρο για την εμφάνιση του καρκίνου, είτε πρόκειται για κάποια ρουτίνα της άσκησης, που επαναλαμβάνεται μέσα στη βδομάδα, είτε το απλό περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Δρ Kamath δεν παραλείπει τις προπονήσεις του στο κωπηλατικό του μηχάνημα, για ενδυνάμωση, ενώ φροντίζει να περπατά στον προορισμό του όποτε είναι δυνατόν και να παίρνει τις σκάλες αντί για το ασανσέρ: «Είναι εύκολο να βρείτε μικρούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, που ξεπερνά τη συστηματική άσκηση» λέει.

Δεν ξεχνά το αντηλιακό 

Η προστασία από τον ήλιο είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Αν και το αντηλιακό με υψηλό δείκτη θεωρείται το Α και το Ω, καθώς και η χρήση του κάθε δύο ώρες όσο είμαστε στον ήλιο, ο Δρ Kamath συνιστά να καλύπτουμε το δέρμα με ρούχα όσο είναι αυτό δυνατόν ή να δοκιμάσουμε τα ρούχα με αντηλιακή προστασία.

Έχει ένα χόμπι που μειώνει το στρες

Είτε πρόκειται για τη μουσική ή το τένις, είτε ακόμα και την κεραμική ή το… πλέξιμο, οποιαδήποτε δραστηριότητα βοηθά στη διαχείριση του άγχους, προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο. Για τον Δρ Kamath, η διέξοδος από το στρες είναι μερικά τραγούδια στη κιθάρα: «Όταν παίζω, δε σκέφτομαι το άγχος της καθημερινότητας ούτε προσπαθώ να επεξεργαστώ τις σκέψεις μου. Είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης, απόλαυσης και επαναπροσδιορισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν καπνίζει 

«Αν υπάρχει μία και μόνο επιλογή υγείας που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για την πρόληψη του καρκίνου είναι να μην καπνίσει καθόλου, ή αν κάπνιζε, να το κόψει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο υγιεινό, όσον αφορά την επιλογή συμπεριφοράς που μπορείτε να κάνετε» συνιστά ο Δρ Kamath. Το κάπνισμα συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου καθώς και με κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δε βασίζεται στα συμπληρώματα 

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να λάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα συμπληρώματα, οι φυσικές λύσεις είναι πάντα προτιμότερες: «Πρόκειται για ένα μεγάλο πεδίο παραπληροφόρησης με γνώμονα το κέρδος. Γι’ αυτό προτρέπω τους ασθενείς μου να αναζητήσουν τα φυσικά στοιχεία» επισημαίνει.

Γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας 

Ο γονιδιακός παράγοντας παραμένει καίριος στην εμφάνιση του καρκίνου, συχνά όμως παραβλέπεται: «Αν όλοι μας γνωρίζαμε πραγματικά ποιο είναι το οικογενειακό μας ιστορικό, νομίζω ότι θα προλαμβάναμε σε πιο πρώιμα στάδια την ασθένεια, και αυτό θα έκανε τεράστια διαφορά», προσθέτει ο Δρ Kamath.

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, όπως για τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, έχουν δημιουργηθεί για άτομα με μέσος κίνδυνο. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να αρχίσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο νωρίτερα στη ζωή τους, και απλώς δεν το γνωρίζουν, εξηγεί ο Δρ Kamath.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Μαστού: Το πασίγνωστο ρόφημα που αυξάνει έως και 80% τον κίνδυνο

Καρκίνος Μαστού: Καλλυντικά και αντιηλιακά που αυξάνουν τον κίνδυνο

Φυτικές ίνες: Ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιακής νόσου