Το μεγαλύτερο δώρο για την υγεία μάς προσφέρει απλόχερα η 20η Ιουνίου, το θερινό ηλιοστάσιο όπως αποκαλείται η μεγαλύτερη και πλέον ηλιόλουστη ημέρα του χρόνου, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο της γης. Και ο λόγος που μας ωφελεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα δεν είναι άλλος από το άφθονο φως.

Ακριβέστερα, όπως εξηγεί σε άρθρο του στο Psycology Today o Martin Moore-Ede, M.D., Ph.D., πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κορυφαίος παγκοσμίως εμπειρογνώμονας περί του κιρκάδιου ρυθμού και του φωτός, η σημερινή είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε στο έπακρον τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός και να περιορίσουμε την επιβλαβή έκθεση στο τεχνητό.

Ασπίδα έναντι σοβαρών ασθενειών

Στο βιβλίο του «The Light Doctor: Using Light to Boost Health, Improve Sleep, and Live Longer» (Ο γιατρός του φωτός: Η χρήση του φωτός για να επιτύχετε καλύτερη υγεία, καλύτερο ύπνο και μακροζωία), ο Δρ Moore-Ede εξηγεί εκτεώνς πώς το φυσικό και τεχνητό φως επιδρούν στην υγείας μας. «Μεγάλες μακροπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται περισσότερο στο φυσικό φως της ημέρας είναι οι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη είναι σημαντικά μικρότερα από όσους περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους» εξηγεί στο άρθρο του.

Εν αντιθέσει, το μπλε φως από λάμπες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και ηλεκτρονικές οθόνες LED έχει δραματικές συνέπειες για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τον Δρα Moore-Ede, τα κύματα στη βιολετί/μπλε ζώνη του φωτός είναι αυτά που χρησιμοποιεί το βιολογικό μας ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός) για να προσδιορίσει την ημέρα και τη νύχτα. Ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα το μπερδεύει και διαταράσσει τη ρύθμιση και λειτουργία του, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνων ευαίσθητων σε ορμόνες όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Επικίνδυνο ακόμη και το χαμηλό φως

Ακόμα και το ελάχιστο φως, όπως αυτό μιας λάμπας που μένει αναμμένη το βράδυ, για να υποστεί τις συνακόλουθες επιπτώσεις ο οργανισμός. Έρευνα σε 85.000 άτομα με 13 εκατομμύρια ώρες δεδομένων από αισθητήρες φωτός και 670.000 ανθρωποέτη παρακολούθησης, έδειξε ότι ακόμη και το αμυδρό φως στην κρεβατοκάμαρα (1-6 lux) αυξάνει τον κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη κατά 35%, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 73% με ισχυρότερο φως στην κρεβατοκάμαρα.

Ήλιος με το μέτρο

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το φυσικό φως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ευνοεί την υγεία, ούτε και ο ήλιος ακίνδυνος αν δεν απολαμβάνεται με προσοχή, διευκρινίζει ο ειδικός. «Το καυτό ηλιακό φως μπορεί να είναι επιβλαβές, ωστόσο δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποκόμιση των οφελών του για τους κιρδκάδιους ρυθμούς μας. Μία ή δύο ώρες έκθεσης στο πρωινό φως σε εξωτερικό χώρο πριν από την κορύφωση του ήλιου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον συγχρονισμό και την ενίσχυση του κιρκάδιου συστήματος» εξηγεί και υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται άμεση έκθεση στην ακτινοβολία του. «Με το να κάθεστε ή να περπατάτε σε σκιερά μέρη εξασφαλίζετε αρκετό από το πλούσιο σε μπλε χρώμα φυσικό φως για τη διατήρηση υγιών κιρκαδιανών ρυθμών».

Διαβάστε επίσης:

Ξυπνάτε διαρκώς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσετε

Αλλαγή ώρας: Τρία μυστικά για να μη φέρει τα πάνω-κάτω στο βιολογικό μας ρολόι

Η κακή συνήθεια που ρίχνει τη διάθεση και προκαλεί κατάθλιψη