Δέρμα ξηρό, χαλαρό και λεπτό είναι μία από τις αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση με την κατακόρυφη πτώση των ορμονών, και την οποία μπορείτε να μετριάσετε με κατάλληλη φροντίδα.

Ακολουθούν οι συστάσεις ειδικών από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

1. Κηλίδες στο δέρμα λόγω ηλικίας και ήλιου

Πανάδες και καφέ κηλίδες στο δέρμα είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία. Κηλίδες γήρατος μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό, τα χέρια ή το στήθος, ενώ είναι συχνότερη και η εμφάνιση προκαρκινικών δερματικών βλαβών.

Για την προστασία του δέρματος:

  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό καθημερινά πριν βγείτε έξω, όπως αντιηλιακή προστασία ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή υψηλότερο. Εφαρμόστε το όπου υπάρχει ακάλυπτο δέρμα ούτως ώστε να μην επεκταθούν οι πανάδες και να προλάβετε νέες κηλίδες, κυρίως όμως για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
  • Κλείστε ραντεβού σε έναν δερματολόγο για έλεγχο πιθανής κακοήθειας. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αυξάνεται με την ηλικία, συνεπώς είναι απαραίτητος η εξέταση για προκαρκινικές βλάβες.
  • Ξεκινήστε την αυτοεξέταση του δέρματος, για εντοπισμό σημαδιών όπως νέοι σπίλοι ή σπίλοι που προϋπήρχαν και άλλαξαν σχήμα.
  • Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν αγοράσετε/προβείτε σε κάποια θεραπεία. Μπορεί να πρόκειται για καρκινική αλλοίωση.

2. Το δέρμα μελανιάζει εύκολα

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, το δέρμα γίνεται λεπτότερο και είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν εκχυμώσεις (μελανιές).

Για να περιορίσετε τη λέπτυνση της επιδερμίδας:

  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο καθημερινά, ώστε να αποτρέψετε περαιτέρω λέπτυνση. Εφαρμόστε το αντηλιακό στο πρόσωπο, τα χέρια, τον λαιμό και κάθε άλλη περιοχή που δεν καλύπτεται από ρούχα. Η εφαρμογή συστήνεται ακόμη και τον χειμώνα.
  • Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο για τα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν, όπως κρέμες με ρετινόλη ή θεραπεία με λέιζερ.

3. Ξηρή επιδερμίδα

Κατά την εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει μέρος της ικανότητάς του να συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα να γίνεται ξηρό, κάτι που επιδεινώνεται με την ξηρή ατμόσφαιρα.

Για την αντιμετώπισή του:

  • Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό αντί για σαπούνι, που μπορεί να είναι «σκληρό» για την ώριμη επιδερμίδα, και αποφύγετε τα αποσμητικά σαπούνια.
  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα μετά το μπάνιο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όταν αισθάνεστε ξηρό το δέρμα. Μια ενυδατική με υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
  • Απευθυνθείτε σε κάποιον δερματολόγο ή άλλον ειδικό σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για απολέπιση ή μικροδερμοαπόξεση, καθώς το λεπτό ώριμο δέρμα μπορεί να τραυματιστεί αν προσπαθήσετε μόνες στο σπίτι.

4. Σακούλες κάτω από τα μάτια, χαλαρό δέρμα και ρυτίδες

Με την εμμηνόπαυση το δέρμα χάνει κολλαγόνο, περίπου το 30% του συνόλου του κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μελέτες. Η απώλεια συνεχίζεται με ρυθμό περίπου 2% κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια. Με τη μείωση κολλαγόνου, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και αρχίζει να κρεμά και εμφανίζονται σακούλες κάτω από τα μάτια και ρυτίδες έκφρασης. Μπορεί επιπλέον να κρεμάσει η άκρη της μύτης και να εμφανιστούν μεγάλοι πόροι στο δέρμα.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα παραπάνω:

  • Προφυλάξτε το δέρμα σας από τον ήλιο για να μειώσετε ορατές ρυτίδες και να προλάβετε την εμφάνιση νέων.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός προϊόντος περιποίησης δέρματος που περιέχει ρετινόλη ή πεπτίδια, συστατικά που μπορούν να αυξήσουν το κολλαγόνο στο δέρμα.

5. Σπυράκια και άλλοι τύποι ακμής

Καθώς τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται, μερικές γυναίκες αναπτύσσουν ακμή παρόμοια με εκείνη της εφηβείας. Επειδή το δέρμα στην περίοδο αυτή είναι πιο λεπτό και ξηρό, οι θεραπείες που συστήνονται κατά την εφηβεία είναι συνήθως «σκληρές». Συνεπώς:

  • Χρησιμοποιήστε κάποιο καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ, που βοηθά να ανοίξουν οι πόροι.
  • Αποφύγετε προϊόντα ακμής που ξηραίνουν το δέρμα.

6. Εξανθήματα και ερεθισμένο δέρμα

Γύρω στα 50, το pH του δέρματος αλλάζει, γίνεται πιο ευαίσθητο, με συχνή συνέπεια την εμφάνιση εξανθήματος και τον ερεθισμό. Σε περίπτωση προϋπάρχουσας δερματικής νόσου ή διαταραχής, όπως έκζεμα ή ροδόχρους ακμή, μπορεί να υπάρξει επιδείνωση. Στην περίπτωση αυτή:

  • Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα χωρίς προσθετικά όπως άρωμα
  • Ζητήστε τη συμβουλή ειδικού αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Το βότανο που ανακουφίζει από τις εξάψεις – Ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

Τα φρούτα που ομορφαίνουν το δέρμα και ρίχνουν την πίεση

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα