Η επίτευξη μιας καλής ζωής γεμάτη ευημερία πρέπει να αποτελεί στόχο σε κάθε ηλικία. Ακόμα και στη διαδικασία της γήρανσης, η μείωση των γνωστικών λειτουργιών, τα προβλήματα υγείας και η μειωμένη δραστηριότητα δε θα πρέπει να στέκονται εμπόδιο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Brescia και του Καθολικού Πανεπιστημίου Sacred Heart στην Ιταλία ανακάλυψαν δύο παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην ευδαιμονία των ηλικιωμένων, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience Letters, διαπίστωσαν ότι η δημιουργικότητα και το χιούμορ δε θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητά τους, καθώς αυτές οι δύο διαφορετικές ανθρώπινες εμπειρίες περιλαμβάνουν κοινές ψυχολογικές και νευροβιολογικές διεργασίες που προάγουν την ευεξία των ηλικιωμένων.
«Η πρόσφατη μελέτη μας ανήκει σε μια σειρά ερευνών που αποσκοπούν στη διερεύνηση των γνωστικών πηγών που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι στους ηλικιωμένους και στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτοί μπορούν να υποστηρίξουν την ευημερία. Μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα είναι ότι η γήρανση συνεπάγεται τη μείωση της γνωστικής απόδοσης. Αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, αλλά όχι για τη δημιουργικότητα και το χιούμορ», δήλωσε ο Δρ Alessandro Antonietti, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Εφαρμοσμένης Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καθολικού Πανεπιστημίου Sacred Heart.
Η σημασία της αποκλίνουσας σκέψης
Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν αυτά τα δύο στοιχεία ζήτησαν από τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν εργασίες που συνδέονται με αυτές τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση καθηκόντων που έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της δημιουργικής σκέψης και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που ζητούν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να μοιραστούν αστείες προσωπικές εμπειρίες ή αστεία.
«Από τη στιγμή που ορίζεται μια σχέση μεταξύ της δημιουργικότητας και του χιούμορ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεδομένο, χωρίς όμως να γνωρίζουμε γιατί σχετίζονται», εξήγησε ο Δρ Antonietti.
Η ικανότητα να προσαρμόζει κανείς την άποψή του και να βλέπει τον κόσμο ή τα γεγονότα από διαφορετική οπτική γωνία μπορεί να συνδεθεί τόσο με τις δημιουργικές διαδικασίες όσο και με το χιούμορ. Αυτή η νοητική ευελιξία μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις βιολογικές αλλαγές, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους με βάση τους περιορισμούς που μπορεί να αντιμετωπίζουν, αναγνωρίζοντας τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες της γήρανσης.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η γήρανση θα συνεπάγεται με μόνο απώλειες και μείωση της υγείας και της ευημερίας. Επιπλέον, η απόδειξη ότι οι δημιουργικές δεξιότητες δεν διαταράσσονται από τις νευρολογικές παθολογίες που συνήθως συνδέονται με τη γήρανση είναι ένα θετικό μήνυμα, καθώς οδηγεί τους ανθρώπους να επικεντρωθούν όχι μόνο σε ό,τι χάνεται, αλλά και σε ό,τι διατηρείται ή και ενισχύεται» τόνισε ο Δρ Antonietti.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αναδεικνύεται ο βασικός ρόλος της νοητικής ευελιξίας ή της «αποκλίνουσας σκέψης» στην προώθηση της ευημερίας. Στο μέλλον, θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων κατάρτισης που αποσκοπούν στην προώθηση αυτής της νοητικής ικανότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
«Προσπαθούμε τώρα να επινοήσουμε ασκήσεις και συμβουλές που είναι πλαισιωμένες, ή με άλλα λόγια, στενά συνδεδεμένες με τις πραγματικές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται οι ηλικιωμένοι στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους» κατέληξε ο Δρ Antonietti.
Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες
Φαίνεστε μικρότεροι από την ηλικία σας; Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας
Πέντε κινήσεις που προσφέρουν ευεξία και μακροζωία σε κάθε 65χρονο