Όταν αναφερόμαστε στις «ορμόνες της πείνας» συνήθως εννοούμε τη λεπτίνη η δράση της οποίας είναι ανορεξιογόνος και την γκρελίνη η οποία έχει την αντίθετη δράση, δηλαδή ανοίγει την όρεξη.
Η λεπτίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από το λιπώδη ιστό και οφείλει την ονομασία της στην ελληνική λέξη λεπτός. Η λεπτίνη δρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και η βασική της δράση είναι ανορεξιογόνος.
Η γκρελίνη εκκρίνεται από το στομάχι και δρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Η δράση της είναι αντίθετη από εκείνη της λεπτίνης, δηλαδή είναι ορεξιογόνος. Τα επίπεδά της αυξάνονται πολύ γρήγορα λίγο πριν το γεύμα, καθώς και με την εκκίνηση της κατάποσης, ενώ μειώνονται μετά το γεύμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να διατηρήσουμε σε ισορροπία τις «ορμόνες της πείνας», συνεπώς να κρατήσουμε σε έλεγχο το βάρος μας;
Ο στόχος μας στην περίπτωση των παραπάνω ορμονών είναι να αυξήσουμε τα επίπεδα της λεπτίνης και να μειώσουμε εκείνα της γκρελίνης.
Για να το πετύχουμε, οι ειδικοί προτείνουν ένα πλάνο τριών σημείων:
α) Να κοιμάστε 7-8 ώρες, επειδή η λεπτίνη εκκρίνεται κυρίως στη διάρκεια του ύπνου,
β) Nα μειώσετε το άγχος επειδή οι ορμόνες του στρες επιδρούν αρνητικά στην έκκριση της λεπτίνης και
γ) Nα περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης, επειδή μέσω της έκκρισης ινσουλίνης αυξάνεται η γκρελίνη και ελαττώνεται η λεπτίνη.
Να θυμάστε τέλος, ότι η κορτιζόλη είναι ορμόνη του στρες και σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης, του λίπους και του βάρους. Αυξάνει δε ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος και την κατανομή του στην περιοχή της κοιλιάς. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν για να προσπαθήσουμε έστω, να αποβάλλουμε το στρες.