Η διακόσμηση του σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, μέχρι το πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε. Τώρα, όμως, υπάρχει κι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κι αυτός δεν είναι άλλος από την υγεία σας.
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, υπάρχουν ορισμένες επιλογές διακόσμησης, που μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες για την υγεία σας.
Ποιες είναι αυτές;
1. Αλλεργιογόνα κλινοσκεπάσματα: Ένας κρυμμένος κίνδυνος για την υγεία
Η Marisa Bettencourt, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων τονίζει τη σημασία της συνεκτίμησης των αλλεργιών κατά την επιλογή της διακόσμησης του σπιτιού. Ένας σημαντικός ένοχος για τις αλλεργίες; Οι ακατάλληλες επιλογές κλινοσκεπασμάτων. «Τα αφράτα πουπουλένια παπλώματα είναι πολύ της μόδας, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για αλλεργίες», λέει η Bettencourt. «Αντ’ αυτού, επιλέξτε ένα κομψό πάπλωμα, με εναλλακτική γέμιση από πούπουλα και στρώστε το κρεβάτι σας με μια χοντρή υφαντή κουβέρτα, που θα σας κάνει να θέλετε να βουτήξετε αμέσως στο κρεβάτι, ώστε να διατηρήσετε την επιθυμητή αισθητική, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας», προτείνει.
2. Η επίδραση του τεχνητού φωτισμού στην ευεξία
Ο φωτισμός είναι σημαντικός όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη διάθεση, αλλά συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός υγιούς χώρου διαβίωσης. Γι’ αυτό και κάθε δωμάτιο πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Για το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο και το γραφείο, η Bettencourt λέει ότι είναι καλύτερο να δοκιμάσετε την τεχνική της διαστρωμάτωσης του φωτός. «Τα κεντρικά φώτα σε ζεστούς τόνους, με δυνατότητα ροής του φωτισμού, που συμπληρώνονται από φωτισμό έμφασης, όπως επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά, μπορούν να ενισχύσουν το χώρο σας», συμβουλεύει.
Από την πλευρά της, η Mollie Eastman, ειδικός ύπνου, τονίζει τη σημασία του σωστού φωτισμού των χώρων την ώρα πριν από τον ύπνο. «Η μετάβαση σε πιο ζεστές, ρυθμιζόμενες επιλογές φωτισμού (χωρίς μπλε φως) το βράδυ μπορεί να μιμηθεί το φυσικό ηλιοβασίλεμα, προετοιμάζοντας το σώμα για ξεκούραση και υποστηρίζοντας την απελευθέρωση των ορμονών που προκαλούν τον ύπνο».
3. Διαφανείς κουρτίνες: Νέμεσις του ύπνου
Ενώ οι διαφανείς κουρτίνες στα υπνοδωμάτια προσφέρουν μια κομψή εμφάνιση, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο, επιτρέποντας να εισχωρήσει στο δωμάτιο υπερβολικό φως. «Το πολύ φως μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό, επηρεάζοντας τη διάθεση, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών», προειδοποιεί η Bettencourt και συμβουλεύει να προτιμήσετε βαρύτερες κουρτίνες, «που εμποδίζουν πιο αποτελεσματικά το φως να εισχωρήσει στο δωμάτιο, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση των εξωτερικών θορύβων, που μπορούν να διαταράξουν έναν ξεκούραστο ύπνο».
4. Οι κίνδυνοι από τις πτητικές οργανικές ενώσεις στα οικιακά προϊόντα
Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), που εκπέμπονται από πολυάριθμα είδη οικιακής χρήσης, αποτελούν σημαντική απειλή για την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου και την υγεία των πνευμόνων. Η διακοσμήτρια Jessica Vegliacich , συμβουλεύει τους πελάτες της να επιλέγουν υφάσματα και έπιπλα χωρίς πτητικές οργανικές ενώσεις. «Θα εκπλαγείτε από το πόσα κοινά προϊόντα και οικοδομικά υλικά απελευθερώνουν VOC, όπως χρώματα, υφάσματα, σύνθετο ξύλο, πλαστικά και μεταλλικά φινιρίσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Eastman προσθέτει ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσω του καλού εξαερισμού και των καθαριστών αέρα μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική υγεία.
5. Η αναγκαιότητα των υπαίθριων χώρων διαβίωσης
Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, η σημασία των εξωτερικών χώρων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτοί οι χώροι όχι μόνο παρέχουν την ευκαιρία για καθαρό αέρα και άσκηση, αλλά ενισχύουν επίσης τη συγκέντρωση και τη συνολική ευεξία. «Η δημιουργία υπαίθριων χώρων διαβίωσης μας ενθαρρύνει να ασχοληθούμε με τη φύση και να απολαύσουμε τα οφέλη της», υποστηρίζει η Vegliacich.
Διαβάστε επίσης:
Περάσατε κρυολόγημα; Καθαρίστε αμέσως αυτά τα 5 αντικείμενα στο σπίτι
Η κίνηση που πρέπει όλοι να κάνουμε πριν μπούμε στο σπίτι
Ατυχήματα στο σπίτι: Η πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη που δίνει λύσεις