Η ζωή όχι μόνο δε τελειώνει μετά τα 65, αλλά μας δίνει επιπλέον ευκαιρία να φροντίσουμε την υγεία μας. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τη μοναδική περίπτωση του 93χρονου Richard Morgan με τη βιολογική ηλικία τριαντάρη, που ξεκίνησε να γυμνάζεται μόλις στα 73 του χρόνια; Συνεπώς, ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε νέες συνήθειες, να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας και σε κάθε περίπτωση να δείτε τα πράγματα λίγο διαφορετικά.
Ο συνδυασμός σωστής διατροφής, κίνησης και ποιοτικής ξεκούρασης αποτελεί το κλειδί, συμβουλεύει η Δρ Roxanne Sukol, γιατρός της Cleveland Clinic. Ακόμα και αν αισθάνεστε κάπως περιορισμένοι, είτε λόγο πόνου αρθρίτιδας, είτε λόγω θεμάτων κυκλοφορίας του αίματος ή αναπνευστικών προβλημάτων, μπορείτε να ξεπεράσετε πολλά εμπόδια με μερικές απλές προσαρμογές. Για παράδειγμα, η ήπια άσκηση, όπως η γιόγκα, αποτελεί σημαντικό μέρος των αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης του πόνου και σε συνδυασμό με τα φάρμακα, είναι πιθανό να βελτιώσει το εύρος κίνησης και την αντοχή σας.
Σύμφωνα με την ειδικό, ακολουθώντας τις παρακάτω πέντε κινήσεις, εξασφαλίζετε καλή υγεία και ευεξία μετά τα 65 έτη:
Επιλέξτε μια ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών: Σκεφτείτε πως κάθε διαφορετικό χρώμα αντιστοιχεί σε έναν διαφορετικό τύπο φυτοθρεπτικού συστατικού, ή θρεπτικού συστατικού φυτικής προέλευσης, που χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για την καλή σας υγεία. Προτιμήστε εποχικά φρούτα και λαχανικά αλλά και κατεψυγμένα, καθώς η φρεσκάδα τους θεωρείται αναλλοίωτη από το χωράφι μέχρι την κατάψυξη.
Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης και πολύχρωμους υδατάνθρακες: Το κλασικό ψωμί με το απλό αλεύρι θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ολικής άλεσης, το ίδιο και τα μακαρόνια, με στόχο την μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών. Μπορείτε, επίσης, να αντικαταστήσετε ορισμένα γεύματα με κρέας με όσπρια.
Βάλτε την κίνηση και τη χαλάρωση στην καθημερινότητά σας: Με αργές και μεθοδικές κινήσεις, ξεκινήστε με αργό ρυθμό να αυξάνετε τα επίπεδα δραστηριότητας αργά: ακόμη και οι σύντομοι περίπατοι και οι ελαφρές διατάσεις μετράνε. Αφιερώστε επίσης λίγα λεπτά καθημερινά για να χαλαρώσετε το μυαλό σας, είτε μέσω του διαλογισμού, της προσευχής, του διαβάσματος, του πλεξίματος ή οποιασδήποτε χαλαρωτικής δραστηριότητας.
Επιδιώξτε την κοινωνικοποίηση: Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις δρουν κόντρα στη μοναξιά, ενώ η συμμετοχή σε ομάδες ή ομαδικές δραστηριότητες προωθούν επίσης τη βελτίωση της διάθεσης, τη λειτουργία του εγκεφάλου και συνολικά την ποιότητα της ζωής.
Εκπαιδευτείτε σχετικά με το τι σας κάνει καλό: Γνωρίζοντας τα τρόφιμα και τα συστατικά που συμβάλλουν στη συνολική ευεξία και μακροζωία, όπως τη διαφορά μεταξύ των θρεπτικών λιπαρών – σαν αυτά που περιέχονται στο αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τη μαύρη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς, τα βούτυρα ξηρών καρπών και τους σπόρους – και των εξαιρετικά επεξεργασμένων λιπαρών όπως τα έλαια σόγιας καλαμποκιού, μπορείτε να οργανώσετε υγιεινά τα γεύματά σας.
Διαβάστε επίσης:
Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι
Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν
Μακροζωία: Κερδίζουν 7,5 χρόνια ζωής όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο