Μία ομάδα ερευνητών από το Λονδίνο υποστηρίζει ότι βρήκε την απάντηση στη συναισθηματική επιβάρυνση των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και τη μελαγχολία που προκύπτει ως αποτέλεσμα του γήρατος και της σωματικής κατάπτωσης. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο PLoS ONE, ο διαλογισμός αποδεικνύεται μια αποτελεσματική μέθοδος ενίσχυσης της ευημερίας των ανθρώπων άνω των 65 ετών.
Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διαλογισμού, αποτελούμενο από μια ενότητα διάρκειας 9 μηνών, που αφορούσε στην ανάπτυξη της επίγνωσης, ακολουθούμενη από μια ενότητα επίσης 9 μηνών, που εστίαζε στην ενίσχυση των συναισθημάτων της καλοσύνης και της συμπόνιας. Περισσότεροι από 130 συμμετέχοντες, ηλικίας 65-84 ετών, πήραν επίσης μέρος σε εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες διάρκειας δύο ωρών, ενώ ακολούθησαν και μια καθημερινή πρακτική άσκηση 20 λεπτών. Τέλος, μία ημέρα την εβδομάδα αφιερωνόταν στην ανάπαυλα.
Από τη μελέτη συνολικής διάρκειας 18 μηνών, τη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή σχετικά με τα οφέλη του διαλογισμού που έχει διεξαχθεί έως σήμερα, προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα ευημερίας τους, ιδιαίτερα στους τομείς της επίγνωσης, της σύνδεσης και της διορατικότητας, γεγονός που ενίσχυσε επιπλέον την αίσθηση της ηρεμίας και της βαθιάς ικανοποίησης. Παρατηρήθηκε, παράλληλα, ότι βελτίωσαν τις σχέσεις τους με τους άλλους και απέκτησαν μια πιο θετική προοπτική για τον κόσμο. Οι μελετητές επεσήμαναν, μάλιστα, ότι τα οφέλη του προγράμματος διέφεραν μεταξύ των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα ήταν σημαντικότερα σε εκείνους που, στην αρχή του προγράμματος, χαρακτηρίζονταν από χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας.
«Καθώς παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως, καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ηλικιωμένους ενήλικες να διατηρήσουν την ψυχική τους ευεξία», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Marco Schlosser, διδάκτορας στο University College του Λονδίνου (UCL). «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός αποτελεί πράγματι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την υποστήριξη της ανθρώπινης άνθησης ακόμη και σε μεγάλη ηλικία».
«Ελπίζουμε ότι η περαιτέρω έρευνα θα διευκρινίσει ποιοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον διαλογισμό», προσθέτει η ερευνήτρια δρ. Natalie Marchant από το Τμήμα Ψυχιατρικής του UCL. «Παράλληλα, προσδοκούμε σε περαιτέρω βελτιώσεις, που θα καταστήσουν τον διαλογισμό ακόμη πιο ωφέλιμο».
«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τις δυνατότητες του διαλογισμού και ανοίγουν το δρόμο για πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά προγράμματα, που στοχεύουν πέρα από την απλή πρόληψη ασθενειών ή κακής υγείας, σε μια ολιστική προσέγγιση, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ευημερίας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής συντάκτης, δρ. Antoine Lutz από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστημών της Λυών στο Inserm της Γαλλίας.
Πώς θα εντάξετε τον διαλογισμό στη ζωή σας
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα οφέλη του διαλογισμού, ξεκινήστε από τα βασικά: Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Καθίστε ή ξαπλώστε σε μια άνετη θέση και κλείστε τα μάτια σας. Στη συνέχεια, εστιάστε την προσοχή σας στις εισπνοές και τις εκπνοές σας. Όταν η σκέψη σας τείνει να ξεφύγει, συγκεντρωθείτε και πάλι στο ρυθμό της αναπνοής σας.
Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί διαφορετικοί τρόποι διαλογισμού. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε μια μέθοδο που σας ταιριάζει και να την εξασκείτε τακτικά.
Μερικές βασικές συμβουλές για την εξάσκηση στον διαλογισμό είναι:
- Βρείτε ένα ήσυχο και άνετο μέρος, όπου δεν θα σας διακόπτουν.
- Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για λίγα λεπτά και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο που διαλογίζεστε, καθώς αποκτάτε άνεση με την πρακτική.
- Μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας για τις φορές που η σκέψη σας περιπλανάται. Απλώς αποδεχθείτε το γεγονός και εστιάστε εκ νέου στην αναπνοή σας.
- Να είστε υπομονετικοί και συνεπείς με την πρακτική σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα.
Διαβάστε ακόμη:
Διαβήτης τύπου 2: Η απρόσμενη μέθοδος που ρυθμίζει το σάκχαρο – Δεν είναι τα φάρμακα
Νιώθετε κουρασμένοι; Δοκιμάστε την εναλλακτική μέθοδο που ανακουφίζει και ξεκουράζει
Άνοια: Η εναλλακτική πρακτική που βελτιώνει την προσοχή και χαρίζει ευημερία στους 65αρηδες