*Γράφει η Μαριάντζελα Κοτσώνη, εναλλακτική θεραπεύτρια, δασκάλα διαλογισμού και yoga therapist
Όλοι μας ζούμε με το σώμα μας και μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, συχνά το προσέχουμε μόνο όταν αρχίζει να μην λειτουργεί τόσο καλά, όσο θα θέλαμε. Υπάρχει τρόπος ωστόσο, να αρχίσουμε να το ακούμε και να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.
Για να έχουμε στη ζωή μας χαρά, ευτυχία και υγεία, δεν αρκεί να τα κάνουμε όλα σύμφωνα με τα «πρέπει» μας. Χρειάζεται να ικανοποιούμε και τις πέντε αισθήσεις μας. Αυτές, χρειάζεται συχνά, να ενεργοποιηθούν και να εκπαιδευτούν ξανά, για να δουλέψουν ισορροπημένα και αρμονικά. Λόγω της καταπίεσης των επιθυμιών του σώματος, από τους περιορισμούς που υιοθετεί ο σημερινός τρόπος ζωής (π.χ. επιθυμία για σοκολάτα ή ένα ωραίο γεύμα ή επαρκή ύπνο), έχουμε προκαλέσει, με τον καιρό, συμπτώματα στέρησης στον οργανισμό μας, που εξωτερικεύει πια τις ανάγκες του με ξαφνικά επεισόδια τρελής επιθυμίας, για αυτά που έχουμε στερηθεί.
Το πρώτο βήμα είναι να δουλέψουμε με το σώμα μας. Να το βγάλουμε από την αδράνεια, να αποκτήσουμε επαφή με τη φύση που είναι το φυσικό του περιβάλλον, να το κινήσουμε με δραστηριότητες που μας είναι ευχάριστες (π.χ. χορός, γιόγκα, κολύμβηση) να το νιώσουμε και σιγά σιγά, να του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα, να επιλέγει ελεύθερα, αυτά που έχει ανάγκη.
Για να αποκτήσετε καλύτερη επαφή με το σώμα σας πρέπει να του επιτρέπεται να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται με ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής, αλλά και επαρκή ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να στείλει σαφέστερα μηνύματα για τις ανάγκες του.
Στη συνέχεια, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η σωματική νοημοσύνη μέσω της παρατήρησης και του διαλογισμού. Η παρατήρηση, είναι η σιωπηλή αποδοχή των καταστάσεων που διαδραματίζονται. Η κατανόηση χωρίς κριτική. Η παρατήρηση του σώματος και των αισθήσεων μας ανοίγει το δρόμο να αποκτήσουμε μία νέα σχέση με το σώμα. Να γίνουμε φίλοι με αυτό, να το θαυμάσουμε για όλα αυτά που έχει κάνει για εμάς, να το ευχαριστήσουμε, να ακούσουμε ξεκάθαρα τα μηνύματα και τις πραγματικές ανάγκες του, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε ένα πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει ο τρόπος που βιώνουμε την καθημερινότητα και το σώμα μας.
Μια σύντομη άσκηση χαλάρωσης
Βρείτε μία στιγμή της ημέρας και ένα χώρο όπου θα έχετε ησυχία για λίγη ώρα. Ο χώρος να είναι καλά αερισμένος και καθαρός. Φορέστε άνετα, μαλακά, ρούχα από φυτικές ίνες.
Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα –με λεπτό στρώμα ή κουβέρτα- και τεντωθείτε χέρια/πόδια, όπως όταν ξυπνάτε το πρωί, για να ισιώσει το σώμα. Κλείστε τα μάτια – για να ακούτε και να νιώθετε καλύτερα το σώμα σας.
Βολευθείτε με τα πόδια αρκετά ανοιχτά, να χαλαρώσει η λεκάνη και τα πέλματα χαλαρά λίγο προς τα έξω. Τραβήξτε τους ώμους κάτω. Τα χέρια ανοιχτά τόσο, όσο χρειάζεται για να ακουμπήσουν οι ωμοπλάτες στο πάτωμα, με τις παλάμες προς τα πάνω. Το κεφάλι ίσιο και η σπονδυλική στήλη να είναι ευθυγραμμισμένη.
Εάν έχετε προβλήματα σπονδυλικής στήλης (μέσης, αυχένα) τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα και ένα λεπτό κάτω από το κεφάλι για να παίρνει η σπονδυλική στήλη τις κανονικές της γραμμές και να μην κάνει λόρδωση.
Πάρτε μία βαθιά εισπνοή και στην εκπνοή αφήστε το σώμα να βυθιστεί στο πάτωμα. Συνεχίστε για μερικές αναπνοές ακόμα. Σε κάθε εκπνοή, νιώστε το σώμα σας να βαραίνει και να βυθίζεται. Σιγά σιγά όσο χαλαρώνεται, αφήστε την ελεγχόμενη βαθιά αναπνοή να φύγει, για να επανέλθει η φυσική αναπνοή.
Όταν νιώσετε το σώμα σας βαρύ παρατηρήστε τη φυσική αναπνοή σας χωρίς να την αλλάζετε. Απλά, παρατηρήστε τον αέρα, να μπαίνει και να βγαίνει από το σώμα. Παρατηρήστε την κοιλιά σας να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει με κάθε αναπνοή.
Όποτε οι σκέψεις προσπαθούν να σας αποσπάσουν –κάτι εντελώς φυσιολογικό-, μην εκνευριστείτε. Φέρτε απαλά ξανά την προσοχή σας πίσω στην παρατήρηση της αναπνοής σας. Σιγά σιγά το σώμα θα χαλαρώσει και ο νους θα ησυχάσει.
Μείνετε για μερικά λεπτά με φυσική αναπνοή και παρατηρήστε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Χωρίς κίνηση, χωρίς ανάλυση, χωρίς κριτική, απλή παρατήρηση.