Μια σημαντική ανακάλυψη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανώς αποτελεσματική θεραπεία της νόσου Πάρκινσον ανακοίνωσε μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την δρ. Yulan Xiong, επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο UConn Health. Πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη, καθώς η νευροεκφυλιστική νόσος θεωρείται μέχρι σήμερα ανίατη, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Έως τώρα, ήταν γνωστό ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2. Το γονίδιο αυτό επιτελεί πλήθος λειτουργιών στον εγκέφαλο, καθώς και άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της κυτταρικής λειτουργίας και της μετάδοσης σημάτων. Η μετάλλαξη σε αυτό το γονίδιο προκαλεί την παραγωγή υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης. Οι μηχανισμοί που πυροδοτούσαν αυτή την υπερβολική έκφραση πρωτεΐνης παρέμεναν άγνωστοι μέχρι πρόσφατα.
Η ομάδα της δρ. Xiong υποστηρίζει πως έλυσε αυτόν το γρίφο. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο The EMBO Journal, η επιστημονική ομάδα παρουσίασε την ανακάλυψη ενός ρυθμιστή του γονιδίου LRRK2, το ένζυμο ATIC, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί πιθανώς να λειτουργήσει θεραπευτικά για τη νόσο Πάρκινσον.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, η Xiong και οι συνεργάτες της διερεύνησαν αρχικά όλο το φάσμα του γονιδιώματος, αναζητώντας υποψήφια γονίδια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ρυθμιστές στο γονίδιο LRRK2. Η ομάδα εντόπισε γρήγορα ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε σε επίπεδο mRNA. Όταν τα γονίδια δημιουργούν μια πρωτεΐνη, αντιγράφονται σε mRNA, δίνοντας οδηγίες προς το υπόλοιπο κύτταρο σχετικά με το πώς πρέπει να χτιστεί η πρωτεΐνη. Το ένζυμο ATIC ρύθμιζε το γονίδιο LRRK2 σε επίπεδο mRNA και όχι σε επίπεδο πρωτεΐνης.
«Αυτή είναι μια πρωτοποριακή ανακάλυψη», σχολίασε η δρ. Xiong.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν το ένζυμο ATIC σε ποντίκια, αλλά και ανθρώπινα νευρικά κύτταρα. Το ATIC είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό των πουρινών, βάσεων αζώτου που εμπεριέχονται στο κρέας και τα θαλασσινά, καθώς και σε ορισμένα λαχανικά και δημητριακά. Το υπόστρωμα του ενζύμου μεταφέρει την δεσμευτική πρωτεΐνη AUF-1 σε συγκεκριμένες περιοχές του mRNA του γονιδίου LRRK2. Στη συνέχεια, η AUF-1 στρατολογεί ένα άλλο σύμπλεγμα ενζύμων DCP1/2. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό είναι σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα LRRK2.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το AICAR, πρόδρομος του υποστρώματος ATIC και φάρμακο που μιμείται τη δραστηριότητα του ATIC, μπορεί να καταστείλει σημαντικά τα επίπεδα LRRK2.
Η προγενέστερη έρευνα είχε επικεντρωθεί στην ενζυματική δραστηριότητα του LRRK2. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που ανακάλυψε αυτό τον μηχανισμό λειτουργίας», διευκρίνισε η δρ. Xiong. «Είναι σημαντικό ότι εντοπίσαμε την ένωση, η οποία μπορεί να μειώσει άμεσα τα επίπεδα LRRK2, που σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ένωση στη δημιουργία θεραπείας για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον», συμπλήρωσε.
Μέχρι στιγμής, η δοκιμή της AICAR έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη σε ό,τι αφορά στη θεραπεία μεταβολικών διαταραχών, καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί δυνατό να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, γεγονός που αποτελεί έναν σημαντικό περιορισμό για τη χρήση του στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον.
Η δρ. Xiong και οι συνεργάτες της εργάζονται επί του παρόντος για την τροποποίηση της AICAR, με στόχο να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση.
Διαβάστε ακόμη:
Νόσος Πάρκινσον: Το σημείο του σώματος που κρύβει το κλειδί του μυστηρίου για την ασθένεια
Νόσος Πάρκινσον: Τα πρώιμα συμπτώματα – Η επικίνδυνη ηλικία
Αισθάνεστε ότι κάποιος σας ακολουθεί; Μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα μιας σοβαρής νόσου