Εάν απολαμβάνετε τη συντροφιά του εαυτού σας και δε σας είναι δύσκολο να χάνεστε στις σκέψεις σας και μάλιστα να το απολαμβάνετε, τότε μια νεότερη μελέτη σας έχει καλά νέα. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, θα μπορούσατε να ανήκετε στους δημιουργικούς ανθρώπους, που ψυχαγωγούνται ακόμα και σε στιγμές… βαρεμάρας, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να ανοίξουν την οθόνη του κινητού τους ή του υπολογιστή.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Creativity Research Journal, αναφέρουν ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο ηρεμίας τους κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας με παραγωγικό τρόπο, εξερευνώντας το μυαλό τους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που θεωρήθηκαν πιο δημιουργικοί ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη πλήξη όταν κάθονταν μόνοι τους σε ένα δωμάτιο. Αντίστοιχα, ένιωθαν λιγότερη πλήξη κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdowns.
Σε όλα τα πεδία τόσο της ψυχολογίας όσο και της νευροεπιστήμης, οι περισσότερες μελέτες που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη σκέψη είτε προτρέπουν τους ανθρώπους να σκεφτούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο είτε τους ζητούν να αναφέρουν τις σκέψεις που βίωσαν εκ των υστέρων. Ωστόσο, πολύ λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με το πώς οι σκέψεις προκύπτουν και εκτυλίσσονται φυσικά σε πραγματικό χρόνο μέσα σε μη προτρεπτικά πλαίσια, εξηγεί η Jessica Andrews-Hanna, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Θέλαμε να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει στο μυαλό των δημιουργικών ατόμων, ειδικά σε καταστάσεις όπου τίποτα δεν περιορίζει τις σκέψεις τους» συμπληρώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Quentin Raffaeli, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
Μόνοι με τις σκέψεις μας – Ένα σπάνιο αγαθό
Οι ερευνητές τη χώρισαν τη μελέτη σε δύο μέρη. Στο πρώτο πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καθίσουν μόνοι τους σε ένα δωμάτιο για 10 λεπτά χωρίς καμία πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές. Χωρία καμία προτροπή, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν στη συνέχεια να εκφράσουν δυνατά τις σκέψεις τους σε πραγματικό χρόνο. Οι ηχογραφήσεις των 81 συμμετεχόντων απομαγνητοφωνήθηκαν και αναλύθηκαν στη συνέχεια από τους ερευνητές.
Έπειτα, η ομάδα αξιολόγησε τη δημιουργικότητα κάθε ατόμου χρησιμοποιώντας ένα «τεστ αποκλίνουσας σκέψης», το οποίο είναι ένα εργαστηριακό λεκτικό τεστ που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την ικανότητα ενός ατόμου να σκέφτεται έξω από τα συνηθισμένα. Όσοι σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στο τεστ αποκλίνουσας σκέψης είχαν συνήθως ελεύθερες σκέψεις που συχνά συνδέονταν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν φράσεις όπως «αυτό μου θυμίζει» ή «μιλώντας για το οποίο».
«Ενώ πολλοί συμμετέχοντες είχαν την τάση να μεταπηδούν μεταξύ φαινομενικά άσχετων σκέψεων, τα δημιουργικά άτομα έδειξαν σημάδια ότι σκέφτονταν πιο συνειρμικά» εξηγεί η δρ. Raffaeli.
Από την πρώτη αυτή δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι συνήθιζαν να ασχολούνται περισσότερο με τις σκέψεις τους, όταν έμεναν μόνοι τους χωρίς ψηφιακούς περισπασμούς. Χρησιμοποίησαν, επίσης, περισσότερες λέξεις, γεγονός που δείχνει ότι οι σκέψεις τους ήταν πιο πιθανό να κινηθούν ελεύθερα.
Για να ενισχύσουν αυτά τα αρχικά ευρήματα, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν και την περίοδο της πανδημίας. Στο δεύτερο πείραμα, περισσότεροι από 2.600 ενήλικες απάντησαν σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για smartphone που ονομάζεται Mind Window. Για ακόμη μια φορά, όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως δημιουργικοί ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη πλήξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Όσο περισσότερο εθιζόμαστε στις ψηφιακές συσκευές και είμαστε ενεργοί παντού, άλλο τόσο θα έχει μεγάλη σημασία να καλλιεργήσουμε χρόνο για να χαλαρώσουμε απλά με τις σκέψεις μας» καταλήγει η καθηγήτρια Andrews-Hanna.
Διαβάστε επίσης
Έτσι μπορούμε να χαλάσουμε τη διάθεσή μας σε 5′ – Σε ποια παγίδα πέφτουμε όλοι
Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις στο Facebook για την υγεία μας
Τσεκάρετε συνεχώς το προφίλ των άλλων στα social media; Τι αποκαλύπτει αυτή η συνήθεια