Σας έχει συμβεί ποτέ να νιώθετε ότι η «μηχανή» του εγκεφάλου σας βγάζει καπνούς από την υπερπροσπάθεια; Έχετε βρεθεί ποτέ μπροστά από μια εργασία, ανήμποροι να την ολοκληρώσετε, απλώς επειδή το μυαλό σας δεν υπακούει; Ίσως θα σας παρηγορήσει να μάθετε ότι δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις εργασίες που εκτελούμε στην καθημερινότητά μας απαιτούν τη συγκέντρωση και την προσοχή μας. Η διάρκεια «ζωής» αυτών των δύο εννοιών, όμως, είναι συγκεκριμένη. Μετά από ένα διάστημα υπερπροσπάθειας, λοιπόν, το μυαλό απλώς δεν μπορεί άλλο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ θέλησαν να διερευνήσουν ποιες πρακτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μυαλό να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί, ώστε να επιστρέφουμε δυναμικά στην παραγωγικότητα. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα συγκέντρωσης κρυβόταν σε μια πολύ απλή μέθοδο: Ένα διάλειμμα μόλις 5 λεπτών από κάθε σκέψη και εργασία ήταν αρκετό για να επαναφέρει τη χαμένη συγκέντρωση, χαρίζοντας νέα ώθηση στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Educational and Developmental Psychologist.
«Το εύρος της προσοχής διαφέρει σε κάθε άτομο, ενώ είναι επίσης πιθανό να επηρεάζεται από την ώρα της ημέρας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την πρόσληψη καφεΐνης και άλλους παράγοντες, επομένως είναι περίπλοκο», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Paul Ginns, ειδικός εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Θέλαμε να δοκιμάσουμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την προσοχή και διαπιστώσαμε ότι η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα διάλειμμα ανάπαυσης πέντε λεπτών. Είναι μια εύκολη πρακτική παραγωγικότητας, που όλοι μπορούν να δοκιμάσουν», προσθέτει.
Στη μελέτη πήραν μέρος 72 Αυστραλοί φοιτητές πανεπιστημίου. Στο πρώτο μέρος της έρευνας, όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα απαιτητικό τεστ μαθηματικών διάρκειας 20 λεπτών.
Έπειτα, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες:
- Μία ομάδα παρακολούθησε απευθείας στη συνέχεια ένα μάθημα πολλαπλασιασμού διψήφιων αριθμών
- Μία ομάδα έκανε διάλειμμα 5 λεπτών, παρακολουθώντας μια οθόνη που έδειχνε την αντίστροφη μέτρηση και
- Μία ομάδα έκανε διάλειμμα 5 λεπτών, παρακολουθώντας ένα βίντεο με θέμα τη φύση
Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν, στη συνέχεια, σε ένα ερωτηματολόγιο προσοχής, δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο αντιμετώπισαν σκέψεις που τους αποσπούσαν την προσοχή. Τέλος, οι μαθητές συμπλήρωσαν ένα τεστ 20 επίλυσης ερωτήσεων, για να δουν πόσο καλά μπορούσαν να εφαρμόσουν τα μαθηματικά της πρώτης φάσης της μελέτης.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των τριών ομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που έκαναν διάλειμμα παρακολουθώντας την αντίστροφη μέτρηση ανέφεραν υψηλότερα μέσα επίπεδα κατευθυνόμενης προσοχής από εκείνους που δεν έκαναν διάλειμμα. Αναφορικά με το τεστ επίλυσης προβλημάτων, τόσο η ομάδα απλής ανάπαυσης, όσο και η ομάδα που παρακολούθησε το βίντεο με θέμα τη φύση είχαν καλύτερη απόδοση από την ομάδα που δεν έκανε καθόλου διάλειμμα.
Τέλος, η ομάδα που παρακολούθησε το βίντεο έλυσε κατά μέσο όρο περισσότερα προβλήματα απ’ όσα η ομάδα που έκανε απλώς διάλειμμα, αν και η διαφορά στην απόδοσή τους δεν ήταν αξιοσημείωτη (60% έναντι 53%).
Η ξεκούραση αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος για την απόδοση, την ευεξία και τη μάθηση. Ακόμη κι αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή δεν μπορείτε να πάτε μια μακρινή βόλτα, ένα διάλειμμα έστω και για πέντε λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεστε για να επαναφέρετε τη συγκέντρωση και την προσοχή σας. Σε αυτά τα πέντε λεπτά μπορείτε να ασχοληθείτε με ό,τι θέλετε. Αρκεί να μην σκέφτεστε.
«Αν θέλετε να είστε παραγωγικοί, πρέπει να επενδύσετε σε απλά, πεντάλεπτα διαλείμματα, κατά τα οποία απλά δεν θα κάνετε τίποτα», δήλωσε ο δρ. Ginns. «Πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό. Απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας, κάντε μερικές ασκήσεις αναπνοής ή απλώς καθίστε ήσυχα για να ξεκουράσετε τον εγκέφαλό σας από την εργασία. Η κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μετράει ως ξεκούραση. Πρέπει να απέχετε από τις συσκευές».
Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτή η πρακτική είναι γνωστή ως μέθοδος Pomodoro. «Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, οι άνθρωποι εργάζονται για 25 λεπτά και μετά κάνουν διάλειμμα για 5 λεπτά. Πρόκειται για μια δημοφιλή πρακτική και ίσως μόλις βρήκαμε τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της. Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, προσφέρετε στον εγκέφαλό σας αυτό το μικρό διάλειμμα και θα δείτε πόσο θα βελτιωθεί η προσοχή σας».
Διαβάστε ακόμη:
Η προσοχή μας εξαντλείται από το διαρκές κυνήγι νέων πληροφοριών
Η επιδημία που μας απειλεί όλους και «χτυπά» την προσοχή, τη χαρά και την υγεία
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Ποιες βιταμίνες σας λείπουν