Πιο επιρρεπείς στην αϋπνία, την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και το συναίσθημα της μοναξιάς είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλάδους που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Psychology.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια υποστηρίζει τώρα ότι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως το μάρκετινγκ και τα χρηματοοικονομικά, που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται να έχουν σοβαρό αποτύπωμα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.
Οι μελετητές πραγματοποίησαν τέσσερις δοκιμές, ξεκινώντας από την Ταϊβάν. Υπέβαλαν 166 μηχανικούς από μια εταιρεία βιοϊατρικής σε ερωτήσεις αναφορικά με το κατά πόσο ένιωθαν μοναξιά ή πόσο ισχυρή ήταν η αίσθηση του ανήκειν. Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι των συμμετεχόντων έδωσαν πληροφορίες με στόχο να αξιολογηθεί η προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια, ενώ τα μέλη της οικογένειας έδωσαν στοιχεία σχετικά με το αν αυτοί οι συμμετέχοντες βίωναν αϋπνία, αλλά και τις συνήθειες που παρουσίαζαν ως προς την κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: Οι εργαζόμενοι που αλληλεπιδρούσαν πιο συχνά με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήταν πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά, αϋπνία, αλλά και να καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες αλκοόλ μετά τη δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν βοήθεια στους συναδέλφους τους, ένα εύρημα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανώς να αντανακλά μια υποβόσκουσα ανάγκη για κοινωνική επαφή.
Άλλα πειράματα σε ΗΠΑ, Ινδονησία και Μαλαισία, στα οποία συμμετείχαν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και μια εταιρεία τεχνολογίας, απέδωσαν παρόμοια αποτελέσματα.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Pok Man Tang σχολίασε σχετικά: «Η ταχεία πρόοδος στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί μια νέα βιομηχανική επανάσταση, που αναδιαμορφώνει τον εργασιακό χώρο, με πολλά οφέλη, αλλά και ορισμένους αχαρτογράφητους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικά επιζήμιων ψυχικών και σωματικών επιπτώσεων για τους εργαζόμενους».
Ο ίδιος προσθέτει ότι, μελλοντικά, οι προγραμματιστές της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τα συστήματά τους με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η φωνή, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει περισσότερο στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίσουν να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να τους προσφέρουν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, προτείνει ο ειδικός.
«Τα προγράμματα ενσυνειδητότητας και άλλες θετικές παρεμβάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μοναξιάς. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να επεκτείνεται, επομένως πρέπει να δράσουμε τώρα, για να μειώσουμε τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα συστήματα», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
Αληθινός γιατρός ή Τεχνητή Nοημοσύνη: Ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο; Έρευνα αποκαλύπτει
Νόσος Πάρκινσον: «Έξυπνη» τεχνολογία την ανιχνεύει με 96% ακρίβεια 15 χρόνια νωρίτερα