Μια τάση – από τις πολλές- που επικρατεί στα sociall media είναι τα ντους με κρύο νερό, καθώς όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν τα πιθανά τους οφέλη. Άλλωστε στη χώρα μας οι χειμερινοί κολυμβητές μένουν εδώ και χρόνια πιστοί στις παγωμένες βουτιές.
Και η επιστήμη, όμως, έχει αποφανθεί ότι η κρυοθεραπεία κάνει καλό στην ψυχική και σωματική υγεία, θεραπεύοντας καταστάσεις όπως την κατάθλιψη, τον πόνο και τις ημικρανίες
Κερδισμένοι από τα παγωμένα νερά βγαίνουν και οι αθλητές, μειώνοντας τον μυϊκό πόνο και να επιταχύνοντας τον χρόνο αποκατάστασης, παραμένοντας στο κρύο νερό, θερμοκρασίας 10-15°C, για περίπου δέκα λεπτά.
Παρόλα αυτά, μια έρευνα από το 2014 διαπίστωσε ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για ένα φαινόμενο placebo. Όντως, όπως επισημαίνουν τρεις ειδικοί από το Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ με άρθρο τους στο The Conversation, η δρ. Heather Massey, Ανώτερη λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών και Υγείας της Σχολής Αθλητισμού, Υγείας και Επιστήμης της Άσκησης, η δρ. Clare Eglin, Κύρια Λέκτορας στη Σχολή Αθλητισμού, Υγείας και Επιστήμης της Άσκησης, και ο δρ. Mike Tipton
Καθηγητής Ανθρώπινης και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Επιπλέον, η καταβύθιση αυτή θα μπορούσε να έχει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Προσοχή στη διάρκεια και στη θερμοκρασία
Όπως επισημαίνουν, δε γνωρίζουμε ακριβώς τη διάρκεια που θεωρείται ωφέλιμη, αλλά ούτε και τη θερμοκρασία που λειτουργεί καλύτερα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η παραμονή σε ακόμα πιο κρύο νερό ή η αύξηση του χρόνου παραμονής σας σε αυτό δεν συνεπάγεται με εξασφαλισμένα θετικά αποτελέσματα, μάλλον το αντίθετο.
Όταν πρόκειται για ένα κρύο ντους ή μια μπανιέρα γεμάτη παγάκια θα θεωρούσαμε ότι αποτελεί ένα λιγότερο επικίνδυνο περιβάλλον, επειδή η θερμοκρασία και ο χρόνος της έκθεσης είναι ελεγχόμενοι παράγοντες, σε σύγκριση με το κολύμπι στα παγωμένα νερά. Αλλά εξακολουθούν να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.
Ένα από τα ελάχιστα γνωστά προβλήματα που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν είναι τα κρυοπαγήματα στα άκρα. Όταν εκτιθέμεθα στο κρύο, τα χέρια και τα πόδια μουδιάζουν, ενώ όταν επανέρχονται οι φυσιολογικές θερμοκρασίες, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί πόνος στην περιοχή.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα συμπτώματα είναι παροδικά. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις που ο πόνος και η ευαισθησία στο κρύο θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολλά χρόνια λόγω της βλάβης των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί, για παράδειγμα, και σε αθλητές θαλάσσιων σπορ.
Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το κάθε σώμα ανταποκρίνεται στις ψυχρές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, όσοι προέρχονται από την Αφρική και την Καραϊβική φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε κρυοπαγήματα.
Τα πολυτιμότερα tips πριν τη βουτιά
- Συμβουλευτείτε πρώτα τον παθολόγο σας.
- Βεβαιωθείτε ότι δεν είστε μόνοι σας και ότι το νερό είναι ασφαλές, ειδικότερα εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
- Σχεδιάστε την βύθιση και την ανάδυσή σας από το νερό με ασφάλεια, δεδομένου ότι οι μύες σας δεν θα λειτουργούν το ίδιο καλά.
- Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε πετσέτες, στεγνά ρούχα, αντιανεμικά, ένα ζεστό ρόφημα και ότι θα βρεθείτε σε κάποιο ζεστό μέρος. Αποφύγετε να οδηγήσετε ή να κάνετε ποδήλατο εωσότου το σώμα σας ζεσταθεί πλήρως.
- Παραμείνετε σε κρύο νερό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και βγείτε πριν νιώσετε μούδιασμα, πόνο ή ρίγος.
Διαβάστε ακόμη
Έξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος
Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να μας γλιτώσει από άγχος και κατάθλιψη;
Τολμήστε ένα κρύο ντους – Τι θα κερδίσει το ανοσοποιητικό σας