Μαντεύουν σωστά οι άλλοι την ηλικία σας ή μένουν με το στόμα ανοιχτό, όταν μαθαίνουν ότι είστε μεγαλύτερος απ’ όσο φαίνεστε; Κι όταν κάνετε συναντήσεις παλαιών συμμαθητών νιώθετε ότι δείχνουν μεγαλύτεροι από εσάς ή μικρότεροι;
Αν μοιάζετε μικρότερος, τότε τα νέα είναι μάλλον καλά για την υγεία σας, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών ερευνητών, που θέλησαν να δουν αν έχουν δίκιο οι γιατροί που υπολογίζουν την εμφάνιση του ασθενή ως διαγνωστικό δείκτη υγείας.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να μαντέψουν την ηλικία περίπου 2.700 ανθρώπων, 50 έως 90 ετών, βλέποντας φωτογραφίες του προσώπου τους. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα ιατρικά τους αρχεία, για να εντοπίσουν τυχόν τάσεις στην κατάσταση της υγείας τους.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Όσοι φαίνονται πέντε χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία είχαν καλύτερες αντιληπτικές ικανότητες. Επίσης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ιατρικά προβλήματα όπως καταρράκτη, βαρηκοΐα, ΧΑΠ και οστεοπόρωρη.
Η έρευνα δεν είναι πλήρης και καταληκτική. Όμως, παρέχει τα καλύτερα μέχρι στιγμής στοιχεία που δείχνουν ότι η ηλικία που φαίνεται ότι έχει κάποιος έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική γήρανση του οργανισμού.
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα 27 ατόμων να αξιολογήσουν την ηλικία 2.679 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας 66 ετών, βλέποντας φωτογραφίες του προσώπου προφίλ και ανφάς.
Στη συνέχεια σε κάθε εθελοντή δόθηκε ένα σκορ που υπολογίστηκε από τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική ηλικία και την φαινομενική ηλικία. Εάν κάποιος λόγου χάρη φαινόταν επτά χρόνια νεότερος είχε σκορ 7. Όσο υψηλότερο το σκορ τόσο νεότερος φαινόταν ο φωτογραφιζόμενος ενήλικας. Επίσης, αξιολογήθηκε το βάρος, οι καπνιστικές τους συνήθειες και η κατάσταση της υγείας τους.
Τα συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στην British Journal of Dermatology ήταν αποκαλυπτικά. Όσοι έμοιαζαν μια πενταετία νεότεροι είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αντίληψης, ήταν 15% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ΧΑΠ και 24% λιγότερο από οστεοπόρωση. Επίσης ήταν κατά 16% λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επέμβαση καταρράκτη και κατά 24% να έχουν βαρηκοϊα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το υψηλότερο σκορ είχαν συνήθως άνδρες (61% των συμμετεχόντων), μη καπνιστές και ελαφρώς στρουμπουλοί, γεγονός που «γέμιζε» το πρόσωπό τους και το έκανε να φαίνεται πιο νεανικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συμπεράσματα της έρευνας δικαιώνουν τους γιατρούς που μεταξύ άλλων, βασίζονται και στη νεανική εμφάνιση των ασθενών ως προγνωστικό και διαγνωστικό δείκτη υγείας.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Tamar Nijsten δερματολόγος στο ιατρικό κέντρο του Ρότερνταμ στο Πανεπιστήμιο Erasmus εξήγησε ότι το συμπέρασμα της μελέτης είναι απλό. «Όταν φαίνεσαι νεότερος από όσο είσαι τότε η υγεία των οργάνων, του σώματος και του μυαλού θα το αντανακλούν… Διαπιστώσαμε ότι η νεανική εμφάνιση σχετίζεται με χαμηλούς δείκτες γήρανσης των συστημάτων του οργανισμού», είπε.