Εάν ακόμα μια πρακτική γιόγκα δεν συμπεριλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, τότε σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, χάνετε πόντους καθημερινής ευεξίας και ηρεμίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα οφέλη της γιόγκα διερευνώνται από τους επιστήμονες, αλλά αυτή τη φορά, ο δρ. Sean Mullen, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Urbana-Champaign του Ιλινόις, συνεργάστηκε με άλλους συναδέλφους του στο Beckman Institute for Advanced Science and Technology, για να διερευνήσουν την επίδραση ενός προγράμματος πρακτικών γιόγκα μέτριας έντασης διάρκειας οκτώ εβδομάδων σε ενήλικες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν τρεις πρακτικές την εβδομάδα εξ αποστάσεως, από την άνεση του σπιτιού τους. Ειδικότερα, τα βίντεο καθοδηγούσαν τα άτομα να εκτελέσουν τον χαιρετισμό στον ήλιο, μια από τις πιο γνωστές σειρές θέσεων (asanas) της γιόγκα. Το άτομο σε αυτές τις πρακτικές έχει τη ευχέρεια να επιλέξει την ένταση του ρυθμού και να την προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες του.
Σταδιακά, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να γίνουν πιο αυτάρκεις ολοκληρώνοντας τις πρακτικές και ακολουθώντας το δικό τους ρυθμό. «Η φιλοσοφία μας ήταν να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση του καθενός σχετικά με την άσκηση στην οποία συμμετέχει και να υπάρξει μια σταδιακή πρόοδος» σημείωσε ο δρ. Mullen.
Αξιολογώντας τα επίπεδα του στρες και του άγχους αλλά και την εκτελεστική τους λειτουργία – το εύρος της κινητικότητας των ατόμων, διαπίστωσαν ότι συνολικά το στρες και το άγχος τους μειώθηκαν.
«Υπάρχουν βιβλιογραφικά στοιχεία που έχουν συγκρίνει άμεσα τη γιόγκα με την αερόβια άσκηση και γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η αερόβια άσκηση έχει οφέλη για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ. Mullen. «Η έρευνά μας, ωστόσο, διερεύνησε σύνθετες κινήσεις – όχι απλώς το ποδήλατο ή περπάτημα σε ευθεία γραμμή, αλλά κινήσεις πολλαπλών επιπέδων που απαιτούν να κινηθεί κανείς στο χώρο του λίγο διαφορετικά και να έχει συνείδηση της κίνησης, της τεχνικής και της αναπνοής» διευκρινίζει.
Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Behavioral Medicine, θέλησαν ακόμα να εξακριβώσουν εάν η εκμάθηση νέων πρακτικών γιόγκα θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη εργασίας, συμπεραίνοντας ότι προσφέρει παρόμοια οφέλη στον εγκέφαλο από την εκμάθηση ενός νέου χορού.
Από την άλλη, τα οφέλη στην εκτελεστική λειτουργία που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ενισχύονται από τη βιβλιογραφία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η βελτίωση στα επίπεδα του άγχους αλλά και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη εργασίας υποδηλώνουν ότι μια πρακτική γιόγκα μέτριας έντασης στο σπίτι είναι αποτελεσματική και ασφαλής και μας προσφέρει ψυχική ανθεκτικότητα σε δύσκολους καιρούς» σύμφωνα με τον δρ. Mullen, αναφερόμενος στην περίοδο της μελέτης, που συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ένα άλλο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα ήταν η συντριπτικά θετική ανταπόκριση των συμμετεχόντων. Υπό αυτό το πρίσμα, το εργαστήριο του δρ. Mullen θα συνεχίσει να δοκιμάζει παρεμβάσεις που συνδυάζουν μυαλό και σώμα, προωθώντας την προσήλωση στην άσκηση και σχεδιάζοντας προγράμματα γιόγκα ή kickboxing, που θα που είναι πιο γνωστικά απαιτητικά από την τυπική αερόβια άσκηση.
Διαβάστε ακόμη:
Πρώτη φορά γιόγκα; Δέκα top tips για αρχάριους
Κάνουμε γιόγκα χωρίς να σηκωθούμε από την καρέκλα – 5 στάσεις για καλύτερη ισορροπία