Οξύ πόνο και μια σειρά από άλλα, δύσκολα και δυσάρεστα συμπτώματα βιώνουν οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με την οξεία σκωληκοειδίτιδα. Εξαιτίας των ενοχλητικών συμπτωμάτων, οι πάσχοντες αναζητούν τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να απαλλαγούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα από αυτή τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του εντέρου. Είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς παραπέμπονται σε χειρουργική επέμβαση. Είναι, όμως, η σκωληκοειδεκτομή μονόδρομος;
Σε αυτό το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν μελετητές από το Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας, που διεξήγαγαν σχετική μελέτη, αξιολογώντας τα αποτελέσματα της χειρουργικής και μη χειρουργικής αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδας σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές συνέλεξαν και συνέκριναν τα δεδομένα από 43.846 περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν μη χειρουργικά και 430.999 περιπτώσεις σκωληκοειδεκτομής από το 2004 έως το 2017. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Surgery.
Αυτό που διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα ήταν ότι τα αποτελέσματα της μη χειρουργικής αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδας διέφεραν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Ειδικότερα, η έρευνα αποκάλυψε ότι στους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, η μη χειρουργική αντιμετώπιση συσχετίστηκε με 3,72% μείωση του κινδύνου επιπλοκών, αλλά και 1,82% αύξηση της θνησιμότητας. Οι ηλικιωμένοι που δεν έμπαιναν στο χειρουργείο ήταν, επιπλέον, πιο πιθανό να χρειαστούν μεγαλύτερη διάρκεια και κόστος νοσηλείας. Σε ασθενείς κάτω των 65 ετών, ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν μόνο μικρές διαφορές μεταξύ της μη χειρουργικής και της χειρουργικής αντιμετώπισης σε σχέση με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, αλλά και μικρότερες διαφορές στη διάρκεια και το κόστος νοσηλείας.
«Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη διεξαγωγής μιας ολοκληρωμένης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που θα εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο της χειρουργικής, όσο και της μη χειρουργικής αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδας, ώστε οι χειρουργοί να έχουν στα χέρια τους αυτά τα σημαντικά δεδομένα όταν αποφασίζουν και εισηγούνται σχετικά με τον θεραπευτικό δρόμο που πρέπει να διαλέξει ένας ασθενής», επισημαίνουν οι μελετητές.
Διαβάστε ακόμη:
Σκωληκοειδίτιδα – Περιτονίτιδα: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας
Επιπλοκές χειρουργείου: Πόσο αυξάνονται όταν οι αναισθησιολόγοι έχουν «βαρύ» πρόγραμμα
Γενική αναισθησία: «Ξύπνιος» ο ένας στους δέκα – Έρευνα αποκαλύπτει