Οι υψηλότερες τιμές της αρτηριακής πίεσης ήδη από την ηλικία των 30 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οξύνοια και την αντιληπτική ικανότητα, ακόμα και αρκετές δεκαετίες αργότερα, προειδοποιεί νεότερη μελέτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis (UC Davis), οι τριαντάρηδες που δε θα ελέγξουν έγκαιρα τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης, κινδυνεύουν από γνωστική εξασθένιση στην ηλικία των 75 ετών.
Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (MRI) ηλικιωμένων ενηλίκων, που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ των 30 και 40 ετών, με αυτές ηλικιωμένων που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Διαπιστώθηκε ότι οι νεαρότεροι συμμετέχοντες με υπέρταση είχαν σημαντικότερα χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου στην περιοχή και επιδεινωμένη ακεραιότητα της λευκής ουσίας, δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την άνοια.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ανέδειξε επίσης ότι οι αρνητικές αλλαγές στον εγκέφαλο σε ορισμένες περιοχές -όπως η μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας και του όγκου του μετωπιαίου φλοιού- ήταν εντονότερες στους άνδρες. Σχετικά με αυτή τη διαφορά, οι ερευνητές σημειώνουν ενδεχομένως τα προστατευτικά οφέλη των οιστρογόνων στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.
Γενικότερα, όμως, στους άντρες παρατηρούνται μεγαλύτερες τιμές της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με τις γυναίκες – το 50% των αντρών έναντι του 44% των γυναικών. Παρόμοιες διακυμάνσεις του κινδύνου εμφανίζονται και ανάλογα με τη φυλή, καθώς οι Αφροαμερικανοί ηλικίας 35 έως 64 ετών έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση από ό,τι οι λευκοί.
Η διαδικασία της μελέτης
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε δεδομένα από 427 συμμετέχοντες από τη μελέτη Kaiser Healthy Aging and Diverse Life Experiences (KHANDLE) και τη μελέτη Study of Healthy Aging in African Americans (STAR) την περίοδο από το 1964 έως το 1985, για μια διαφορετική ομάδα ηλικιωμένων από διαφορετικές φυλές.
Όταν οι συμμετέχοντες διένυαν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, οι ερευνητές μέτρησαν δύο φορές την αρτηριακή τους πίεση, έτσι ώστε να προσδιορίσουν την κατάστασή τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες από το 2017 έως το 2022, για να προσδιοριστούν οι βιοδείκτες του νευροεκφυλισμού και της λευκής ουσίας.
Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι εγκεφαλικές τομογραφίες των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση έδειξαν χαμηλότερο όγκο εγκεφαλικής φαιάς ουσίας, όγκο μετωπιαίου φλοιού και κλασματική ανισοτροπία (μέτρο της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου). Οι βαθμολογίες για τους άνδρες με υπέρταση ήταν χαμηλότερες από εκείνες των γυναικών.
Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου στη νεαρή ενήλικη ζωή θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία του εγκεφάλου στα τελευταία χρόνια της ζωής ενός ατόμου.
«Η μελέτη μας καταδεικνύει πραγματικά τη σημασία των παραγόντων κινδύνου σε πρώιμο στάδιο της ζωής. Συνεπώς, για να γεράσετε καλά, θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας και η υγεία της καρδιάς σχετίζεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου» καταλήγει η δρ. Rachel Whitmer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στα τμήματα Επιστημών Δημόσιας Υγείας και Νευρολογίας, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου UC Davis.
Διαβάστε ακόμη:
Ξυπνάτε τη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο άνοιας
Οι επτά υγιεινές συνήθειες της μέσης ηλικίας που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
Απίστευτο: Τα καθαρτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας – Τι έδειξε η έρευνα