Το σωστό τραγούδι την κατάλληλη στιγμή μπορεί να αλλάξει μια κακή μέρα. Δύσκολα θα διαφωνούσε κάποιος με αυτό. Η μουσική συνοδεύει τη ζωή μας σε κάθε σημαντική αλλά και μη στιγμή, στις χαρές, αλλά και στις δυσκολίες. Είναι η διαφυγή, η παρηγοριά, η σταθερή συντροφιά μας στην καθημερινότητα. Η αξία της για τη ζωή μας είναι τέτοια, που έχει τη δύναμη να επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία.
Αυτό αποδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Clinical Nursing Research, σύμφωνα με την οποία η ακρόαση αγαπημένων τραγουδιών είναι ικανή να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνει ένας ασθενής.
Προγενέστερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Michigan State University ήθελαν να πάνε αυτά τα ευρήματα ένα βήμα παραπέρα, μελετώντας τις επιπτώσεις παρεμβάσεων όπως η ακρόαση μουσικής στην επιδραστικότητα της χορήγησης φαρμάκων και ειδικότερα σε καρκινικούς ασθενείς, που αντιμετώπιζαν ναυτίες εξαιτίας των χημειοθεραπειών.
Η μελέτη περιλάμβανε 12 ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική για 30 λεπτά κάθε φορά που έπρεπε να λάβουν φάρμακα κατά της ναυτίας. Τα άτομα επαναλάμβαναν την ακρόαση μουσικής κάθε φορά που ένιωθαν ναυτία έως και 5 ημέρες μετά τη χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς ακολούθησαν αυτή την τακτική συνολικά 64 φορές στο πλαίσιο της μελέτης.
«Όταν ακούμε μουσική, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί κάθε είδους νευρώνες. Η ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία δεν είναι πάθηση του στομάχου, είναι νευρολογικό φαινόμενο, όπως ακριβώς το άγχος και ο πόνος», εξηγεί ο Jason Kiernan, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Νοσηλευτικής. «Η σεροτονίνη είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής που προκαλεί την ναυτία, η οποία δημιουργείται ως επίπτωση των χημειοθεραπειών. Οι ασθενείς με καρκίνο παίρνουν φάρμακα για να εμποδίσουν τις επιδράσεις της σεροτονίνης», προσθέτει.
Κατά τη διάρκεια μιας παλαιότερης μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που άκουγαν ευχάριστη μουσική παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα απελευθέρωσης σεροτονίνης, ενώ αντίθετα όσοι άκουσαν δυσάρεστη μουσική, βίωσαν μεγαλύτερο άγχος και αυξημένα επίπεδα απελευθέρωσης σεροτονίνης. «Αυτό το εύρημα έχει ενδιαφέρον, γιατί παρέχει μια νευροχημική εξήγηση και έναν πιθανό τρόπο μέτρησης της σεροτονίνης και της απελευθέρωσής της στο σώμα», σχολίασε επιπροσθέτως ο δρ. Kiernan.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σημειώθηκε μια αισθητή μείωση στη βαρύτητα της ναυτίας και της δυσφορίας των ασθενών. Ωστόσο, ο δρ. Kiernan διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να είναι δύσκολη η επιβεβαίωση του αν αυτή η αλλαγή οφείλεται πράγματι στη μουσική.
«Φαίνεται ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο. Δε θα ήταν ωραίο σε μερικά χρόνια από τώρα να μπορείτε να αξιοποιείτε μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, όπως η ακρόαση μουσικής, σαν συμπληρωματική μέθοδο αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου;», κατέληξε ο δρ. Kiernan.
Διαβάστε ακόμη:
Χρόνιος πόνος: Η ευχάριστη εναλλακτική θεραπεία που ανακουφίζει – Πότε είναι πιο αποτελεσματική
Είστε στεναχωρημένοι; Αντί για γλυκό δοκιμάστε το κόλπο που διώχνει το άγχος